- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Европски парламент подржао улазак Хрватске у Шенген, следи одлука Савета ЕУ

© AP Photo / Kasten ThielkerШенген
Шенген - Sputnik Србија, 1920, 10.11.2022
Пратите нас
Европски парламент је на пленарној седници у Бриселу великом већином подржао улазак Хрватске у Шенген и сада је за дефинитивну потврду потребна још одлука Савета ЕУ.
Посланици Европског парламента (ЕП) изгласали су мишљење о нацрту одлуке Савета ЕУ за примање Хрватске у шенгенски простор. Гласало је 612 посланика, од којих 534 за, 53 против, а 25 је било уздржаних, јавља Танјуг.
У тексту се каже да Хрватска испуњава све критеријуме за приступање шенгенском простору и нема препрека да постане пуноправна чланица без унутрашњих граничних контрола. Овим гласањем завршена је улога Европског парламента у поступку уласка Хрватске у Шенген, с тим што је улога ЕП саветодавна.
Иако мишљење ЕП за Савет ЕУ није обавезујуће, ипак је добро да оно буде позитивно - и због политичке поруке, а и због тога да се можда неким чланицама које би могле имати одређене резерве према проширењу Шенгена не пружи прилика да евентуално негативно мишљење не искористе као излику за противљење, пренела је хрватска агенција Хина. Коначну одлуку донеће 22 државе чланице Уније, које су чланице шенгенског простора, на састанку 9. децембра.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала