- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Како дечије глисте утичу на организам?

CC0 / Пиксабеј / Микроскоп
Микроскоп - Sputnik Србија, 1920, 10.11.2022
Пратите нас
Дечије глисте постају гости у нашим телима, након што их прљавим рукама унесемо у организам. То је врста паразита која је откривена и у фосилизованим остацима протосисара, а интересантан податак је да се њихови најближи рођаци могу наћи у нашим најближим рођацима - мајмунима.
Ако се узме у обзир да су јаја Enterobius vermicularis-a откривена у копролитима човека старим 10.000 година у Колораду, онда је јасно да су нам се они од давнина веома добро прилагодили.
Научници сматрају да је инфекција дечијим глистама присутна код 5 до 50 посто деце узраста до 11 година, али да се њима такође могу заразити и одрасле особе - код којих се обично јављају блажи симптоми и то тако што се јаја паразита прогутају и унесу у организам. Ови црви су бели и налик на нити, а женке могу бити дугачке и до 13 милиметара тј. дупло веће од мужјака.

Проблем са јајима

Код инфекције проблем обично не представљају одрасли црви који живе у кеси у којој се спајају танко и дебело црево, већ женке које излазе из црева и полажу јаја око ануса. А мало позната чињеница је да иритацију изазива лепак који јаја држи чврсто прилепљена при перианалној регији. Такође, важно је знати да животни циклус црва заправо зависи од чињенице да ли ће се дете или одрасла особа чешати - јер када се јаја нађу испод ноктију и на прстима, она се преносе даље, пише Национална географија.
Колики бол може да изазове лепак којим су ова сићушна јајашца прилепљена за нас најбоље описује податак да се код деце често јављају упална стања коже, по имену пуритис. Након неког времена ово доводи до губитка сна, умора и нервозе - што заједно у комбинацији са сврабом сугерише да је дете највероватније заражено дечијим глистама.
Најпоузданији начин да се успостави дијагноза је перианални брис, који се ради уз помоћ селотејп траке - тако што се лепи на подручје око ануса и потом се под микроскопом анализира. Лечење је једноставно али је потребно да га спроводе сви укућани, како се зараза не би вртела у круг - а дозу треба поновити након две недеље.
Препорука је да се контаминирана одећа и постељина оперу у топлој води, док друге методе превенције инфекције укључују редовно прање руку и рибање ноктију. Уколико су деца мала требало би их спречити да стављају руке у уста или неке друге предмете на којима би могла да се нађу јаја паразита.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала