- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Ко ће од Нове године имати фискалну касу на пијаци

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаЈабуке
Јабуке - Sputnik Србија, 1920, 10.11.2022
Пратите нас
За пијачне продавце примена новог закона о фискализацији требало би да почне 1. јануара 2023. године. Иако је примена фискализација почела још у мају 2022. године, пијачни продавци су били изузети из овог закона све до почетка следеће године.
Како кажу из Пословног удружења „Пијаце Србије“ од Министарства немају још никакву прецизну информацију везану за ово питање.
Почетак примене новог закона о фискализацији почео је 1. маја и њиме је предвиђено да су сви обвезници у обавези да користе нове фискалне касе. Првобитно овим законом је било предвиђено да сви пијачни продавци морају да имају фискалне касе, што је након вишедневних протеста одложено за 1. јануар наредне године, како би био остављен простор преговорима.
Извршни директор Пословног удружења „Пијаце Србије“ Саво Дувњак за „Блиц Бизнис“ је рекао да се поводом овог питања Министарство финансија још није огласило и да још увек немају прецизне информације када је реч о питању фискализације пијачних продаваца.

На пијацама у Србији послује 10 хиљада предузетника

На бази интерних истраживања, која се спроводе најмање два пута годишње на репрезентативном узорку предузећа која се баве комуналном делатношћу управљања пијацама, процењујемо да на пијацама у Србији послује око 10 хиљада предузетника. Такође се процењује да је око 30 одсто предузетника који послују на пијацама издавало купцима фискалне рачуне и пре доношења новог Закона о фискализацији. То су првенствено власници трговачких или занатских радњи (пекаре, месаре, рибарнице и сл.) који закупљују пословне просторе.
Око 70 одсто оних који су такође обухваћени Законом о фискализацији углавном раде на тезгама, на робним и мешовитим пијацама. Реч је о предузетницима који су у Агенцији за привредне регистре углавном регистровани на шифре: 47.81 (трговина на мало храном, пићима и дуванским производима на тезгама и пијацама); 47.82 (трговина на мало текстилом, одећом и обућом на тезгама и пијацама) и 47.89 (трговина на мало осталом робом на тезгама и пијацама).
Да све буде још јасније, регистровани пољопривредни произвођачи, који на пијачним тезгама продају своје производе, немају обавезу да издају фискалне рачуне. Фискалне касе су обавезне за предузетнике који на пијацама продају различите врсте робе широке потрошње, прехрамбене производе других произвођача или, на пример, воће и поврће из увоза.
Када је дошло до примене закона о фискализацији половина пијачних продаваца је имала јасан став о томе. Рекли су да употреба фискалних каса на пијаци неће бити могућа.
Пијачни продавци су након другог састанка у Председништву Србије са председником Александром Вучићем саопштили да њима фискалне касе неће бити уведене 1. маја.
Тада су и потврдили да се сви наредни састанци пребацују у Министарство финансија, где ће се формирати радне групе које ће радити на решавању овог проблема, помоћи ће држави да заједничким снагама што пре уклоне ствари које ће касније довести до лакше фискализације.

Предности система фискализације

Бројне су предности новог система фискализације и за грађане, али и за државу и за привреду. Једна од највећих предности је што омогућава ефикаснију борбу против сиве економије, олакшава пословање, смањује трошкове на дужи рок, укида се непотребно администрирање и ствара бољи пословни амбијент.
Само у првом тромесечју, Пореска управа је наплатила педесет и пет милијарди динара више него у истом периоду прошле године што представља раст од 12 одсто.
Са овим системом стиже и новина, тј. могућност праћења продајних објеката у реалном времену. Тако инспектори Пореске управе могу из својих канцеларија уживо да прате активности у продајним објектима, врше анализе и одлазе у циљане инспекције.
Једна од највећих предности коју нови модел е-фискализације доноси грађанима је то што ће скенирањем Кју ар кода моћи да провере валидност фискалног рачуна. Законом о електронском фактурисању прописан начин слања, примања и чувања е-фактура ће постепено усвојити и привредни субјекти у међусобним трансакцијама.
Обавеза субјекта приватног сектора да прими и чува електронску фактуру издату од стране субјекта јавног сектора, примењиваће се од 1. јула 2022. године.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала