- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Руска војска изводи планирани маневар на левој обали Дњепра

© Sputnik / Иван Родионов / Уђи у базу фотографијаПрипадници руске војске у Херсонској области
Припадници руске војске у Херсонској области - Sputnik Србија, 1920, 10.11.2022
Пратите нас
Руска војска изводи маневар на припремљеним положајима на левој обали Дњепра у правцу Николајев-Криви Рог у строгом складу са планом, саопштио је портпарол Министарства одбране Русије генерал-потпуковник Игор Конашенков.
У јужнодоњецком правцу руске снаге одбиле су противнапад Оружаних снага Украјине у правцу Никољског у ДНР. У борбама је убијено до 55 припадника украјинских снага.
У правцу Красног Лимана Оружане снаге Русије спречиле су покушај офанзиве украјинских трупа. У нападу је убијено и рањено 70 украјинских војника и уништено једно борбено возило пешадије и три камионета.
Руска авијација оборила је украјински авион Су-25 у Николајевској области и хеликоптер Ми-8 у Запорошкој области, додао је Конашенков.
Такође је у Херсонској области пресретнута 21 ракета „Химарс“ и „Ољха“.
Уништене су и три противрадарске ракете „Харм“ у ДНР и Херсонској области, девет дронова у ЛНР, ДНР, Запорошкој и Херсонској области.
Руска артиљерија и авијација уништиле су три америчке радарске станице за противбатеријску борбу украјинских снага у ДНР, Херсонској и Николајевској области.
У Дњепропетровској области уништено је складиште горива за војну технику, а у Николајевској области уништено је складиште артиљеријске муниције.
У купјанском правцу две украјинске чете заједно са неонацистима и страним плаћеницима покушале су да нападну јединице руских трупа у Луганској Народној Републици. Активним дејствима руских трупа и артиљеријском ватром оне су заустављене и растурене. Убијено је више од 90 припадника украјинских снага, а уништен један тенк и четири борбена оклопна возила.
Од почетка специјалне војне операције уништено је укупно: 333 авиона, 173 хеликоптера, 2.479 беспилотних летелица, 388 противваздушних ракетних система, 6.491 тенк и других оклопних возила, 885 борбених возила за ракетне системе, 3.564 артиљеријска оруђа и минобацача, као и 7.158 јединица специјалних војних возила.
Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Све вести
0
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
loader
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала