Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Срби Куртију везали руке: Приштина нема начин да завлада севером Косова

© Tanjug / KANCELARIJA ZA KIMКосовска Митровица
Косовска Митровица - Sputnik Србија, 1920, 10.11.2022
Пратите нас
Привремена влада Аљбина Куртија не може без одлуке парламента у Приштини да успостави било где ни координаторе нити привремено руководство нигде, а нарочито на северу Косова јер је изласком Срба из парламента, изгубљена потребна већина за одлучивање.
Ово за Спутњик тврди Слободан Димитријевић представник четири српске општине у Централној изборној комисији, додајући и да су српски чланови ЦИК-а поднели оставке тако да не може да се одрже ни избори на северу Косова како је Курти најавио.

Такозвани Устав Косова јасан по питању мањина

„У парламенту Косова имате 120 посланика. Уставом Косова загарантовано је 20 места за мањине од чега је 10 српских посланика поднело оставке што значи да парламент законски не може да функционише,“ објашњава наш саговорник.
Димитријевић подсећа да су и такозвани српски „резервни посланици“ њих 20, такође поднели оставке, тако да је та места немогуће попунити Србима који су на изборима освојили власт.
„Значи, сви Срби и који су били посланици и који су били „резервни „посланици поднели су оставке. Курти не може никога да именује за те позиције. Устав Косова је по том питању јасан - од 120 посланика мора бити 20 посланика мањина,“ истиче он.

Парламент у Приштини треба распустити

По његовим речима, једина Куртијев опција је да се парламент у Приштини распусти на првој наредној седници и да се распишу општи избори.
„Техничка влада по косовском закону може да буде у оптицају максимално шест месеци,“ каже Димитријевић.
Иначе, Димитријевић као председник Комисије у ЦИК- у из четири општине, као и свих десет српских чланова поднели су неопозиве оставке на своје позиције.
„Тако да избора у четири српске општине на Косову не може бити. Као разлог смо навели да без постизања политичког договора и сагласности грађана у нашим општинама изборни процес је немогућа мисија јер би он био у супротности и са нашим личним, моралним и демократским начелима и убеђењима,“ каже он.
Иначе, премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти, како су медији пренели, размишља да у четири српске општине на северу Косова и Метохије постави координаторе као замену за председнике општина који су поднели оставке током изласка Срба из свих институција. Наводно би ти кооринатори били бирани из редова Албанаца и фактички би управљали „на даљину“ пошто им Срби сигурно не би дозволили приступ локалним органима, што је по речима нашег саговорника „могуће“ само ако се неки од Албанца изјасне да су Срби.

Курти тражи замену за Србе

Косовска Централна изборна комисија је још пре два дана примила захтев председнице Косова Вјосе Османи да препоручи имена која ће заменити посланике из редова Српске листе, који су поднели оставке, ослањајући се на Закон о општим изборима, према коме ће Централна изборна комисија припремити препоруку у законском року од пет радних дана од момента пријема захтева.
Законска процедура је да посланици у оставци морају да буду замењени особама са исте листе на којој су и они изабрани на последњим парламентарним изборима. Ако и они одбију, поступак се понавља док се не попуне места у Скупштини из редова српске мањине.
Међутим, уколико други представници Српске листе одбију да преузму мандате, у тој ситуацији парламент је ушао у кризу, у уставном смислу, јер није јасно са ким би могли да се замене посланици, јер друге две странке из српске заједнице које су учествовале на претходним изборима имају само осам кандидата за народне посланике, а потребо је 10 и више.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала