- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Медији: Индија би могла да буде посредник у дијалогу Москве и Кијева

© Sputnik / Алексей Куденко / Уђи у базу фотографијаМинистри иностраних послова Индије и Русије, Субраманјам Џајшанкар и Сергеј Лавров
Министри иностраних послова Индије и Русије, Субраманјам Џајшанкар и Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 11.11.2022
Пратите нас
Индија би могла да постане реални посредник између Москве и Кијева у сукобу у Украјини. Та земља одавно заузима позицију између Русије и Запада и одржава партнерске односе с обема странама. Од Русије купује оружје и нафту, а са САД се стратешки зближила у борби против Кине, наводи швајцарски телевизијски канал СРФ.
Индија се до сада није мешала у сукоб у Украјини, а није се прикључила ни западним санкцијама против Русије, подсећа СРФ.
Министар иностраних послова Индије Субраманјам Џајшанкар је недавно посетио Москву и то је био довољан повод за америчке медије да претпоставе да Индија жели да се препоручи као неутрални мировни посредник у сукобу у Украјини.
„То што је министар иностраних послова Индије Џајшанкар у посети Москви није случајно. Посета је одавно планирана“, каже један од водећих индијских аналитичара за питања спољне политике Раџа Мохан и додаје да Индија има све шансе да наступи у улози миротворца у сукобу у Украјини када дође одговарајући тренутак за то.
Мохан, међутим, не може са сигурношћу да каже да ли ће Индија ускоро наступити у својству директног посредника, односно као неутрална трећа сила, јер, сматра он, Индија се не може назвати неутралном, зато што критикује Русију, макар посредно.
Влада премијера Индије Нарендре Модија је све до сада избегавала да износи директне критике на рачун Русије, наводи швајцарски телевизијски канал, а индијски експерт за спољну политику то објашњава чињеницом да је Русија најважнији испоручилац оружја, али и нафте за Индију.
Ипак, односи Индије и САД, најважнијег иностраног партнера Украјине, никада нису били блиски као сада, каже Мохан. Више од 4,5 милиона Индијаца живи у САД, а две земље су се зближиле у стратешком смислу – у борби против Кине.
Телевизијски канал закључује да су САД, вероватно, најважнији партнер Индије, али да та земља не може тек тако да се ослободи своје давнашње војне зависности од Русије.
Положај Индије између Русије и Запада има и своју традицију. Педесетих и шездесетих година прошлог века потконтинент је предводио групу несврстаних земаља које су тражиле „трећи пут“ током „Хладног рата“, подсећа телевизијски канал. На основу тога Индија би, такође, могла да се наметне као мировни посредник у сукобу у Украјини.
Друго је питање, наводи СРФ, да ли би Украјина прихватила Индију као мировног посредника. Још у јулу председник Украјине Владимир Зеленски је одбио дискретну понуду Индије да посредује у сукобу.
Украјини је тешко да се помири с тим да земља која одржава блиске економске везе с Русијом наступи у улози миротворца у рату, закључује телевизијски канал.
Заседање Генералне скупштине Уједињених нација у Њујорку - Sputnik Србија, 1920, 16.09.2022
РУСИЈА
Предложено светско примирје на пет година: Папа, Индија и УН - главни посредници за кризу у Украјини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала