Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Победом у Великом рату Србија стекла победнички дух — Обележен Дан примирја у Београду /фото/

© Sputnik / Лола ЂорђевићДан примирја у Првом светском рату
Дан примирја у Првом светском рату  - Sputnik Србија, 1920, 11.11.2022
Пратите нас
Србија и свет данас обележавају Дан примирја у Првом светском рату у знак сећања на 11. новембар 1918. године, када су силе Антанте потписале примирје са Немачком и тиме окончале Први светски рат.
Централну државну церемонију полагања венаца на спомен-костурницу бранилаца Београда у Првом светском рату на Новом гробљу у Београду, предводио је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић.
Церемонија је почела парастосом за настрадале који је предводио владика Стефан, старешина Храма Светог Саве, након чега је одата пошта настрадалима у Првом светском рату уз највише државне почасти.
Венце су положили представници Министарства одбране Србије, заменица градоначелника Београда Весна Видовић, шеф Делегације ЕУ у Србији Емануеле Жиофре, амбасадор Русије у Србији Александар Боцан - Харченко, амбасадор Француске Пјер Кошар, амбасадор Кипра Димитриос Теофилакту, представници других амбасада у Србији и страни војни изасланици, борачка удружења.
Затим је одржан минут ћутања за настрадале и интонирана химна „Боже правде“, а након обраћања министар Селаковића, одржан је културно - уметнички програм.
Селаковић је истакао да је Србија својом победом у ратовима, сврставајући се у редове оних који су се борили за слободу и правду, стекла историјски и морални капитал, стекла победнички дух, некада на војном пољу, а данас у економији, култури, спорту и другим областима.
Како каже, данас се бори и да постане члан европске породице где је била пре 104 године, а опредељена је да побеђује јер губтник нема право на самосталност у одлучивању.
„Због тога, без обзира на величину терторије и број становника, победом у Великом рату, српски народ се сврстао у велике народе“, казао је Селаковић и додао да се од 2020., 15. септембар обележава као Дан српског јединства управо у жељи да се пренесе победнички дух и на нове генерације.
Србија своју будућност види у заједници са другим европским народима, казао је Селаковић и додао да је Србија из Великог рата научила да велике ствари и дела не можете да остварујете када сте сами.

Положен венац на Споменик незнаном јунаку на Авали

Раније данас Селаковић је положио венац на Споменик незнаном јунаку на Авали
Селаковић, изасланик председника Србије, затим се уписао у спомен-књигу у којој је написао да је „победа славне српске војске у Великом рату немерљив допринос моралном и историјском капиталу српске нације и један од темељних основа да себе и своје претке и потомке можемо да сматрамо победницима“.
© Tanjug / STRAHINJA ACIMOVICОбележен Дан примирја на Авали
Обележен Дан примирја на Авали - Sputnik Србија, 1920, 11.11.2022
Обележен Дан примирја на Авали
„Тај победнички дух рођен је у жели да се буде и остане свој, посебан, независан. Некада је тријумфовао на бојном пољу, а данас у економији, спорту, култури, образовању и на сваком другом плану. Да није било победе наших предака питање је и да ли би било Србије данас - са том мишљу данашња покољења клањају се сенама славних предака и граде Србију својих потомака“, написао је Селаковић у спомен-књизи.
Изасланик председника Србије је потом, у пратњи начелника Генералштаба Војске Србије генерала Милана Мојсиловића, извршио смотру почасне чете Гарде ВС и поклонио се застави.
© Tanjug / STRAHINJA ACIMOVICОбележен Дан примирја на Авали
Обележен Дан примирја на Авали - Sputnik Србија, 1920, 11.11.2022
Обележен Дан примирја на Авали

Положен венац на Спомен-костурницу руским војницима

Полагањем венаца на Спомен-костурницу руским војницима страдалим у Првом светском рату, амбасада Руске Федерације у Београду обележила је данас Дан примирја у Великом рату.
Венце су током церемоније, која је почела опелом за све настрадале и интинирањем химни Русије и Србије, положили руски амбасадор Александар Боцан - Харченко, представници Министарства одбране Србије, Града Београда, амбасаде Белорусије, борачких удружења.
Спомен костурница руским војницима настала је како би се на одговарајући начин сахранили посмртни остаци руских војника - учесника Првог светског рата, који су животе изгубили у одбрани Београда и других градова, на битољском бојишту, Солунском фронту, Кајмакчалану и другим бојиштима на територији бивше Југославије.
У Првом светском рату Русија је поред свог западног фронта од хиљаду километара и кавкаског фронта од више стотина километара, морала да брани и румунски фронт, а свесрдно помажући своје савезнике, послала је и у Србију на почетку рата понеке формације морнара, инжењераца и тобџија за акцију на Сави и Дунаву, болнице, ратни и санитетски материјал.
На Солунски фронт послала је две бригаде - другу бригаду генерала Дитерихса и четврту генерала Леонтијева, које су узеле учешће у тешким борбама на Солунском фронту и имале велике губитке.
Претпоставља се да је погинулих, као и оних који су подлегли ранама и маларији, било око 10.000.

Одата почаст страдалим Французима

Поводом Дана примирја у Првом светском рату данас су положени венци и одата почаст страдалим Французима на Француском гробљу у Београду, а венце су, између осталих, положили и амбасадор Француске у Србији Пјер Кошар и министар спољних послова Ивица Дачић.
Током церемоније одавања почасти, која је поцела интонирањем химни Француске и „Боже правде“, венце су положили и шеф Делегације ЕУ у Београду Емануел Жиофре, представници других амбасада, представници Града Београда, борачка удружења.
Амбасадор Кошар подсетио је на то да се на Француском гробљу у Београду Француска сећа 50.000 Француза који су погинули, како каже, уз своју српску браћу на бојиштима Солунског фронта.
Како је додао, 11. новембра се одаје почаст свима који су положили живот за Француску, међу којима и 1.038 припадника ослободилачког покрета отпора, а које је генерал де Гол, како каже, посебно желео да истакне.
„Обележавање 11. новембра у Београду значи нарочиту прилику да се подсети на фрацуско - српско пријатељство исковано током Првог светског рата“, казао је Кошар.
Наводећи да се 24. фебруара рат поново вратио на тло Европе, Кошар каже да управо зато што ово „гробље сведочи о томе колика је цена рата, Француска се одлучно залаже код својих савезника за јачање одбране источне Европе и не штеди напоре како би учинила да престане руска агресија против Украјине“.
Кошар је своје обраћање завршио на српском језику.
"Живела Француска, живела Србија, живело пријатељство наших народа“, рекао је он.

Дан примирја обележен на гробљу Комонвелта

Полагањем венаца на гробљу Комонвелта, амбасада Велике Британије у Србији обележила је данас Дан примирја у Првом светском рату, а церемонију је предводила британска амбасадорка Шон Меклауд.
На почетку церемоније одржана су два минута ћутања, а венце су положили и представници Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Војске Србије, Града Београда, представници дипломатског кора, међу којима и амбасадор Француске Пјер Кошар, Немачке Анке Конрад, шеф Делегације ЕУ у Србији Емануеле Жиофре, као и представници Амбасаде САД, Аустрије.
Гробље Комонвелта или Британско војно гробље у Београду налази се у склопу Новог гробља, а на њему је сахрањено 483 војника из земаља Комонвелта, од којих је највише британских и канадских војника који су настрадали у току Првог и Другог светског рата на простору бивше Југославије.
Почасна паљба поводом Дана примирја у Првом светском рату - Sputnik Србија, 1920, 11.11.2022
СРБИЈА
Србија и свет славе Дан примирја у Првом светском рату
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала