- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Очи у очи – Си и Бајден

© AP Photo / Charles DharapakСи Ђинпинг и Џо Бајден
Си Ђинпинг и Џо Бајден - Sputnik Србија, 1920, 11.11.2022
Пратите нас
Први директни разговор америчког и кинеског председника Си Ђинпинга и Бајдена, Кина види као сигнал да САД има жељу да дође до попуштања напетости између две земље после несрећне посете Ненси Пелоси Тајвану. :
Некадашњи дописник из Кине Зоран Ђорђевић овако види први сусрет кинеског и америчког председника лицем у лице откако је Бајден постао први човек САД

Где су црвене линије

„Без обзира на све несугласице, Америка је Кини велики економски партнер, а пред њом је и „азијски моменат“, верујем да ће учинити све да главна тема не буде украјински сукоб“, каже наш саговорник.
Си Ђинпинг и Џозеф Бајден састаће се у понедељак 14. новембра, али и на самиту Групе Г20 у Индонезији и АПЕK-а на Тајланду следеће недеље, саопштило је кинеско Министарство спољних послова. Да ćе се двојица лидера састати на самиту Г20 потврдила је и Бела кућа.
„Бајден је изјавио да је циљ сусрета дубље разумевање кинеских приоритета, али их добро зна, први је Тајван, а други укидање протекционизма за који Кина оптужује САД, затим слабљење технолошких баријера за извоз технологије у Кину. Бајден је такође рекао да треба да види где су црвене линије. Зна се, црвена линија код Кине ја Тајван, а код Американаца вероватно да им не узимају тржиште“, каже Ђорђевић.
Он са друге стране истиче да је је иницијатива за овај сусрет потекла са америчке стране. С тим у вези се у Кини бележе различита реаговања, али углавном се све чита као сигнал жеље САД да дође до попуштања напетости између две земље.
© AFP 2023 / PETER PARKSЏо бајден и Си Ђинпинг
Џо бајден и Си Ђинпинг - Sputnik Србија, 1920, 11.11.2022
Џо бајден и Си Ђинпинг
„Кина, наравно, није избегла овај значајан дијалог, њој је Америка огроман партнер, али и њен највећи дужник, Кина је највећи поверилац САД-а. Истовремено, Америка не може да пренебрегне утицаје које Кина има, пре свега захваљујући свом економском развоју, али и мирољубивој политици, посебно према несврстаном трећем свету. Свесни су да Кина стиче све више утицаја, посебно економског, на свим континентима“, каже Ђорђевић.
Поред економског рата и чињенице да су САД провоцирале Кину преко Тајвана, Кина тврди да та земља крши правила о контроли извоза. Ђорђевић је сигуран да ће најважнија тема састанка двојице лидера бити економска сарадња. Он верује да је добар део плашења Кином у САД за унутрашњу употребу, јер је економска сарадња са њом Америци неопходна.
„Шта год САД предузму у вези санкција Кини, наштете обичном америчком грађанину, који изузетно квалитетну кинеску робу купује јефтино. Сигурно је да Америка такозвану „синофобију“ представља већом него што заправо јесте, увек постоји више разлога зашто се то ради, да ли да се скрене пажња са прилично велике инфлације, да се укаже на Кину као баука, као што се то радило са Совјетским савезом. Разлога је више, али то је просто њихов модус операнди, они тако функционишу“.

Тајван врућа тема

Када је реч о политичким темама током разговора Си Ђинпинг - Бајден, Ђорђевић још једном подсећа да по питању Тајвана обе стране стоје чврсто на својим позицијама и додаје да је сигуран да се за овај сусрет кинеска страна припремала дуго и детаљно.
„За Кинезе је алфа и омега то да је Тајван неодвојиви део Кине и да ће се једног дана присајединити. У претходних неколико месеци имали смо плашење да ће Кинези оружано да нападну Тајван и питање да ли ће Америка да се умеша. Кинезима није у интересу да ратују, до таквог сукоба неће доћи. Они раде на томе да се Тајван мирно присаједини, али никада нису одустали од тога да могу и војно да интервенишу, тиме Кинези плаше и Американце и Тајванце. Биће ово прилика и за подсећање да су САД и Кина од Никсонове посете потписали три званична државна документа које су одобрили сви законодавни органи обеју земаља, где признају да је Тајван кинески“.
© AP Photo / Taiwan Ministry of Foreign Affairs via APНенси Пелоси напушта Тајван.
Ненси Пелоси напушта Тајван. - Sputnik Србија, 1920, 11.11.2022
Ненси Пелоси напушта Тајван.
Ђорђевић каже да истовремено Кина нема ништа против развијања америчко – тајванске трговине, али под условом да им САД не продаје оружје, и да пусте Кину да сама реши своје унутрашње питање.

Украјинска криза

Наш саговорник је сигуран да ће тема првог састанка америчког и кинеског председника бити и украјинска криза. Сигуран је да ће Кина поновити своје познате ставове о заштити суверенитета и да је искључиво против свих врста санкција, али, сматра наш саговорник, разговори о Украјини биће вероватно другачији од оних који се могу очекивати о горућој светској теми.
„За Кину управо наступа такозвани „азијски моменат“, за два дана почиње самит ОСЕАН-а у Камбоџи, после тога је Самит Г20 на Балију, 15. и 16. новембра, а након њега је самит АПЕК-а, Азијско – пацифичког форума економске сарадње, на Тајланду. Све је огромна прилика за Кину да се што више повеже са азијским земљама и другим чланицама. Она већ има платформу да што више форсира неку врсту мултилатерализма, да не буде само једна преовлађујућа економска или војна сила, већ да развија трговину, да она буде што више слободна, да се смањи протекционизам, за који оптужују Американце“, каже Ђорђевић.
Он додаје да је циљ Кине да рашири већ постојеће везе, а настаје добар моменат у дипломатском, политичком и економском смислу;
„Поготово зато што ту сада неће бити присутна Русија, која такође има добру сарадњу са тим регионом. Без обзира на одличне односе са Русијом, Кина ће ипак искористити ту шансу. Она жели да се што пре оствари мир, да се постигне споразумно решење које ће задовољавати обе стране, али не жели да се меша, не жели да сугерише. На поменутим самитима у Азији она ће настојати да мало скрене ту тему са дневног реда, укључујући и са Бајденом, да се не би догодило да руско – украјински сукоб превагне у односу на жељу за сарадњом, глобaланим ослобађањем трговине од разних утицаја“, сматра Ђорђевић.
Он додаје да је готово сигуран да Кина на свим поменутим важним скуповима покушати да смањи утицај сукоба у Украјини, да ће настојати да он не преузме главни ток.
„Кина и даље има економску сарадњу и са Русијом и са Украјином, она је сада претрпела одређене утицаје због промена транспорта, цена, али и односа. Они не желе да угрозе пословање ни са једном страном, али чињеница је да због украјинског сукоба та сарадња трпи, зато ће инсистирати искључиво на миру“, закључује некадашњи економски саветник амбасаде Србије у Пекингу.
Какви су планови Кине у наредних десет година погледајте у емисији "Пророк":
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала