- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Брзом пругом од Новог Сада до Суботице: Снимци из ваздуха откривају како изгледа изградња /видео/

© Фото : Youtube/Gradnja/PrintscreenИзградња брзе пруге Нови Сад- Суботица
Изградња брзе пруге Нови Сад- Суботица - Sputnik Србија, 1920, 12.11.2022
Пратите нас
На изградњи брзе пруге Нови Сад-Суботица, која ће повезивати Србију са Мађарском, тренутно ради око 1.000 радника. На друштвеним мрежама појавили су се и снимци из ваздуха како изгледају радови на овој прузи.
Непуних годину дана откако је у Ранжирној станици у Новом Саду у присуству председника Србије Александра Вучића и министра спољних послова и трговине Мађарске Петера Сијарта озваничен почетак градње брзе пруге која ће повезати главне градове двеју суседних држава, а седам месеци откако се практично ушло у тај посао, дуж читаве деонице од 108 километара између Новог Сада и Келебије се ради.
По речима портпарола „Инфраструктура железнице Србије“ Ненада Станисављевића, свакодневно је на градилишту брзе пруге распоређено око хиљаду радника. Осим радника Кинеских железница, тачније конзорцијума „China Railway International ” и „China Communications Construction Company ”, којем је поверен посао, на том пројекту биће ангажовани и запослени из стотинак српских фирми.
Тренутно се у Новом Саду обнавља цела железничка станица. До скоро се радила пре свега иза заштитне ограде на перонима, а сада се ради и у остатку станичне зграде.
„Између Новог Сада и Врбаса се гради девет надвожњака, од којих су најдаље одмакли радови на објекту у Партизанској улици у Новом Саду, који би требало да буде завршен до краја године. Између Врбаса и Келебије, од предвиђених 20, у току су радови на 16 надвожњака, а од планираних 11 подвожњака на овом делу пруге тренутно се гради осам. У току је изградња перона у Змајеву, као и потходника у станицама Степановићево, Кисач, Врбас, Ловћенац, Бачка Топола, Жедник и Наумовићево. Иначе, на траси брзе пруге Нови Сад - Суботица биће изграђено укупно 58 нових објеката. Од тога је 30 надвожњака, 13 подвожњака, пет галерија, као и по два пешачко-бициклистичка потходника и потпорне конструкције уз галерију. Поред тога, биће изграђена и два вијадукта. Најтежи и најсложенији биће објекат у Врбасу дуг 1.465 метара, као и вијадукт у Малом Иђошу од 500 метара“, каже Станисављевић.
На траси брзе пруге биће изграђене и четири мостовске конструкције преко канала Дунав-Тиса-Дунав.
Станисављевић каже да се радови на доњем строју изводе дуж готово читаве трасе између Новог Сада и Наумовићева. Од Наумовићева, преко Суботице, до Келебије у току је скидање хумуса, обрада подтла и уклањање старог туцаника.
У току су и радови на темељним стубовима, ископавањима и постављању каблова за контактну мрежу, као и на сигнално-сигурносним и телекомуникационим постројењима, хидротехничким и термотехничким инсталацијама.
Према симулацијама, када брза пруга између Новог Сада и Суботице буде завршена, што је трећа и последња деоница, међународни путнички возови ову релацију прелазиће за 42 минута, пише „Дневник“.
Вредност радова је 1,16 милијарди долара, а рок за завршетак је 33 месеца од потпуне обуставе саобраћаја на целој траси од Новог Сада до Суботице, односно до краја 2024. године.
Поглед  кроз прозор воза - Sputnik Србија, 1920, 22.04.2022
ЕКОНОМИЈА
Србија добија још једну брзу пругу: Објављено када почиње градња деонице Београд-Ниш
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала