- Sputnik Србија, 1920, 12.12.2022
МОЈА ПРИЧА
Доносимо вам животне приче, репортаже и необичне судбине људи који друштво чине бољим.

Нови револуционарни проналазак иноватора из Републике Српске – историјски корак за рониоце

© Фото : Спутњику уступио Зоран ДујаковићИноватор Зоран Дујаковић
Иноватор Зоран Дујаковић - Sputnik Србија, 1920, 12.11.2022
Пратите нас
Познати иноватор из Републике Српске Зоран Дујаковић, освојио је медаљу на Међународном сајму иновација у Нирнбергу у Немачкој за нови револуционарни проналазак, подводни пуњач ваздуха и течних медија. Скромни геније из Бањалуке, који је и сам ронилац, нада се да ће доћи до инвеститора који је свестан да његов проналазак може спасити животе.
Дујаковић до сада има 13 проналазака из различитих оболасти, медицине, техничких патената примењивих у области висинских радова, а део његових изума везан је и за ауто индустрију.
Лауреат из Нирнберга је професионални ронилац и инструктор роњења. Генијали патент је одлучио да пласира када стекне услов за највишу ронилачку категорију, да писани рад који прати полагање за сертификат за нови ниво роњења буде иновација управо у ронилаштву. Писмени рад претворио се у проналазак који би се могао сматрати историјским.

Историјски изум за рониоце

Свој изум Дујаковић за Спутњик објашњава на примеру, у случају истакања опасних материја са танкера који су потонули, било да је то нафта, уље или друге хемикалије, овај систем омогућава да се то претакање уради безбедно, под водом, а да не дође до њеног онечишћења. Али то није једини бенефит проналаска;
© Фото : Спутњику уступио Зоран ДујаковићДујаковићев изум могао би са спаси животе
Дујаковићев изум могао би са спаси животе - Sputnik Србија, 1920, 12.11.2022
Дујаковићев изум могао би са спаси животе
„Код роњења углавном можемо да изронимо на површину, међутиим, ако имамо специфичне зароне, као што је спелео роњење, у јамама и пећинама, ако тамо имамо техничке радове на конструкцијама под водом, имамо проблем. У случају квара неког дела опреме, односно нестанка ваздуха, чести су случајеви да људи страдају. Мој патент омогућава да под водом буквално дороните до пуњача кога сте раније припремили и спојили на банку ваздуха на површини, на броду или копну. Као када дотерате ауто на пумпу и наточите плин, тако можете да празне боце допуните до врха и да наставите да роните“, објашњава Дујаковић.
Дакле, ако неко реализује његов патент, рониоци би могли да буду под водом колико желе, а то је посебно важно за спасилачке мисије.

Тешко се налазе инвеститори

Иако је иновација генијална, наш саговорник није оптимиста по питању реализације овог патента. Ретко се дешава да се било који изум реализује до краја. Патентна пријава важи за цео свет, али јако је тешко доћи до инвеститора, некога ко је заинтересован да откупи права или готов производ.
„Кад урадите патентну пријаву добијате право првенства од вашег националнои института за иновације. Након 12 месеци интернационална организација нуди вам могућност да заштитите ваш патент, имате рок од 18 месеци да то урадите. С обзиром да је сада јако тешко довести иновацију до краја, да крене производња, а то је скупо, проблем је у пиратерији на интелектуалном тржишту. Довољно је да неко само сачека одређени временски период да ви изађете из патента, тог рока, и свако може да вас копира“, каже наш саговорник.

Прославио се у Москви

За Дујаковића из Бањалуке чуо је цео свет и то у Москви, на највећем светском сајму „Архимед“ добио је златну медаљу. Добио је и од Румуна за иновацију која је на више светских сајмова проглашена за најбољу.
© Фото : Спутњику уступио Зоран ДујаковићНижу се признања за Дујаковићеву иновацију
Нижу се признања за Дујаковићеву иновацију - Sputnik Србија, 1920, 12.11.2022
Нижу се признања за Дујаковићеву иновацију
На управо завршеном Сајму у Немачкој добио је бронзу, а жеља му је да излаже у Канади, где је такође добио бронзану медаљу, али и специјалну награду за иновацију.
Свестраност у Дујаковићевом патентирању прати његова свестраност у практичном животу. Некада је био војно лице, поред тога што рони, бави се спелеологијом, а три и по године провео је у Авганистану, где је радио као водич паса за откривање експлозива.

Упознао Нила Армстронга

У америчкој бази Феникс у Кабулу 2011. године доживео је нешто што ће памтити целога живота, упознао је астронаута Нила Армстронга.
„Наравно да сам га прво питао да ли је стварно био на Мецесу, одговорио је опуштено, јап. Питао сам га за причу о господину Горском, он се само насмејао и рекао да је истинита. Причао ми је да је био у Москви где је добио награду Јурија Гагарина, то спомињем зато што сада постоје разне теорије, да ли су били на Месецу, али Руси су им јавно одали признање. Тада би једва дочекали да докажу да Американци нису били горе“, каже Дујаковић.
Четири дана се дружио са Армстронгом, изненађен је његовом скромношћу и природношћу. Исте особине красе и овог иноватора, кажу његове колеге из Удружења иноватора Републике Српске, а о његовом приступу животу и раду говоре и његови узори.
© Фото : Спутњику уступио Зоран ДујаковићНакон што је добио награду, жеља му је да се и лично појави на Сајму иновација у Канади
Након што је добио награду, жеља му је да се и лично појави на Сајму иновација у Канади - Sputnik Србија, 1920, 12.11.2022
Након што је добио награду, жеља му је да се и лично појави на Сајму иновација у Канади
„Први је професор Раденко Лазаревић, чувени српски спелеолог, његов најбољи пријатељ био је један аутомеханичар из Ужица, а он је докторирао са двадесет и кусур година. Други, упознао сам га када сам полагао за инструктора спелеологије, је професор Младен Гарашић, такође један од пет најпознатијих стручњака у свету, најскромнији човек на свету“.
На крају разговора за Спутњик Зоран Дујаковић каже да се изузетно обрадовао нашем позиву, нада се да ће за његову иновацију чути најбољи спасиоци на свету, руски. Упознат је са свим спасилачким мисијама Министарства за ванредне ситуације Руске Федерације, њему би, каже, овај проналазак одлично дошао.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала