- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Воља за лаж: Кад је почео трећи светски медијски рат I Орбита културе

CC0 / Рixabay / Телевизија
Телевизија - Sputnik Србија, 1920, 12.11.2022
Пратите нас
Кад је почео трећи светски медијски рат, зашто су западни медији истину заменили диригованим лажима услед чега је поверење грађана у њих на историјском минимуму, назире ли се крај новом светском дезинформационом поретку - нека су од питања за социолога Слободана Рељића.
Рељић је аутор студије „Воља за лаж – нови светски дезинформациони поредак“ и „Медији и трећи светски рат – сматрајте се мобилисаним“ чија су нова издања недавно објављена.
Да ли се књига „Пламен“ као и претходне поетске збирке „Снага робова“, “Шта је радим овде“ и „Напредовање“ нашла пред српским читаоцима само због вредности стваралаштва легендарног песника и кантаутора Леонарда Коена или и због осећаја дуга према дугогодишњем пријатељу – питамо уредника издавачке куће „Геопоетика“, писца и преводиоца Владислава Бајца.
О чему пева у збирци песама „У једном дану“ и да ли је дан реч која у његовом поетском свету замењује целокупни живот – питамо аутора ове поетске књиге и једног од најнаграђиванијих српских песника Николу Вујчића.
Како данас гледамо на један од најважнијих датума српске културе – 175 година од победе Вуковог језика и правописа и штампања четири књиге које су ту победу потврдиле, зашто и 175 година касније имамо различита тумачења улоге и значаја Вука и Његоша, може ли се говорити о српским класицима попут Андрића без приче о утицају ових великана на његово дело – нека су од питања на која, поводом недавног обележавања Дана „Горског вијенца“ у Матици српској разговарамо са потпредседником Његошевог одбора Матице, академиком и писцем Миром Вуксановићем.
Откривамо и шта се све чуло на свечаности насловљеној „Ниси ти више мали“ коју је Руски дом организовао у част Матије Бећковића, а уочи његовог 83. рођендана, и како су о поети рођеном истог дана кад и Југославија беседили његови пријатељи Емир Кустурица, Душко Ковачевић, Мило Ломпар, Петар Божовић, Милош Ковић, владика Јоаникије…
Гост „Орбите културе“ је и књижевни преводилац Зорислав Паунковић, добитник угледне руске награде „Андреј Бели” за 2022. годину који за „Орбиту културе“ говори о новим трендовима у савременој руској књижевности, али и о снажном утицају руске класике на светски књижевни поглед на свет.
Орбита културе, 12.11.2022.

О емисији „Орбита културе“

Орбита културе“ прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.
У жељи да афирмише праве вредности, остаје верна сопственом слогану који гласи: „Када има културе, нико не примећује, а када је нема — примете сви“.
Спутњикову „Орбиту културе“ уређује Дејана Вуковић, а емитује се сваке суботе у 10.00 на таласима Радија Студио Б.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала