- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Река која протиче кроз пет кањона: Србија уводи заштиту за нетакнути део природе /видео/

CC BY-SA 3.0 / Wikipedia/Branevgd / Долина реке Рзав
Долина реке Рзав - Sputnik Србија, 1920, 12.11.2022
Пратите нас
Министарство заштите животне средине објавило је да је покренут поступак проглашења Специјалног резервата природе „Велики Рзав“.
Иницијативу за заштиту Рзава покренуло је Еколошко удружење „Рзав“ из Ариља још 2015. године. Три године касније Завод за заштиту природе кренуо је у истраживање и израду студије о заштити која је резултирала одлуком министарства о покретању поступка проглашења Специјалног резервата природе „Велики Рзав“. У плану је заштита 51 километра од укупно 66,6 тока Великог Рзава који протиче кроз територију шест општина западне Србије, на коме је и 11 неистражених археолошких налазишта.
„Рзав протиче кроз пет кањона на својој дужини од 51 километар утврђене су различите биљне и животињске врсте. Неке од њих су заштићене врсте птица, као што су белоглави суп и сури орао“, истакла је Наташа Миливојевић из Еколошког удружења „Рзав“ из Ариља.
Владан Илић из то удружења додаје да је Рзав „једна од последњих дивних река у Европи“.
„Не можемо градити на обалама река, људи треба да уживају и делују у складу са природом", рекао је Илић.
Према предлогу Министарства, установљени су режими заштите другог и трећег степена, а сходно томе ово подручје се сматра заштићеним од момента обавештења Министарства о заштити и већ се примењују све мере и режими предвиђени до доношења новог акта.
Рзав је једна од пет река југоисточне Европе, једина у Србији која је ушла у иницијативу светских организација природе за заштиту река слободног тока, преноси РТС.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала