- Sputnik Србија, 1920
Катар 2022
Светско првенство у фудбалу 2022. године одржава се у Катару, пратите сва дешавања са највећег фудбалског такмичења уз Спутњик спорт.

„Црне звезде“ 12 година чекају освету!

© AFP 2023 / DAMIEN MEYERГана Ињаки Вилијамс
Гана Ињаки Вилијамс - Sputnik Србија, 1920, 12.11.2022
Пратите нас
Гана је претходни пут била актер Мундијала 2010. године у Јужној Африци и нико вероватно није заборавио на који начин су испали од Уругваја у четвртфиналу. Сада, 12 година касније, „црне звезде“ желе да се реванширају „урусима“ након што их је жреб сврстао у Групу Х.
Гана је на челу са Србином из Чајетине Милованом Рајевцем остварила највећи резултат у својој историји, пласиравши се међу осам најбољих на свету те 2010. године. А онда је уследио чувени меч са Уругвајем који је после регуларних 1:1 отишао у продужетак. Играо се 119. минут када је лопта ишла ка небрањеној мрежи, али је Луис Суарез руком одбранио и добио је директан црвени картон. Ипак, постао је херој нације, с обзиром на то да је Асамо Ђан промашио пенал.
Уследио је пенал рулет и Гана је елиминисана! Покушали су сада поново са Рајевцем, али је већ на Афричком купу нација уследио растанак после испадања у групној фази.
Ускочила је играчка легенда Ото Адо „гаси пожар“ и успела да испуни мисију и да одведе национални тим на Светско првенство. „Црне звезде“ су кроз пакао баража и двомеча са Нигеријом (2:0, 0:2) који је решен тек после пенал лутрије, успеле да остваре зацртано.
Гана је тако по четврти пут изборила учешће на највећој фудбалској смотри, и сва четири била су у овом веку.
Када је играчки кадар у питању прва звезда је Ињаки Вилијамс из Атлетик Билбаа који је тек недавно дебитовао у поразу од Бразила (3:0). Момку рођеном у Баскији су родитељи из Акре, па отуда има право избора и изабрао је „црне звезде“. Ту су наравно и синови чувеног Абедија Пелеа – Џордан и Андре Ају, док је последња линија комплетна из Премијер лиге, а чини је трио: Данијел Амарти (Лестер), Мухамед Салису (Саутемптон) и Тарик Лампти (Брајтон).
Распоред
24. новембар
17.00 Португалија - Гана
28. новембар
14.00 Јужна Кореја - Гана
2. децембар
16.00 Гана - Уругвај
Standings provided by Sofascore
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала