- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Други круг председничких избора у Словенији

© AP Photo / Darko BandicАнже Логар и Наташа Пирц Мусар у другом кругу председничких избора у Словенији
Анже Логар и Наташа Пирц Мусар у другом кругу председничких избора у Словенији - Sputnik Србија, 1920, 13.11.2022
Пратите нас
У Словенији су у седам часова отворена биралишта за други круг председничких избора. На више од 3.000 бирачких места биће биран нови председник између двоје кандидата — Анжеа Логара, који се сматра конзервативцем, и Наташе Пирц Мусар која има подршку левице.
У други круг су ушла два кандидата са највише гласова пошто у првом кругу, 23. октобра, ниједан од седам кандидата није добио више од 50 одсто подршке.
Грађани Словеније бирају петог председника, који ће наследити Борута Пахора у новом петогодишњем мандату, наводи словеначко „Дело“.
Ако победи Наташа Пирц Мусар (54), бивша новинарка и адвокат специјализован за заштиту личних података која је бранила и Меланију Трамп, биће прва жена на тој функцији.
Некадашњи словеначки министар спољних послова, Анже Логар (46), кандидат је опозиционе СДС-а Јанеза Јанше и у првом кругу је освојио 33,96 одсто гласова, а Наташа Пирц Мусар 26,85 одсто.
У други круг, Наташа Пирц Логар по анкетама улази с малом предношћу од неколико процената више.
По затварању биралишта, први прелиминарни резултати биће познати око 20 часова. Коначни резултати биће познати до 29. новембра, а новоизабрани председник ће ступити на дужност 23. децембра, када истиче мандат актуелном шефу државе Боруту Пахору.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала