- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Италијанска премијерка тужила познатог писца због изјаве о страдању миграната

© AP Photo / Virginia MayoИталијанска премијерка Ђорђа Мелони у Бриселу
Италијанска премијерка Ђорђа Мелони у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 13.11.2022
Пратите нас
Италијанска премијерка Ђорђа Мелони тужила је писца и новинара Роберта Савијана, који истражује напуљску криминалну организацију Камора, за клевету у случају спасавања миграната.
Роберто Савијано појавиће се на суду у Риму по тужби за клевету премијерке Мелони због коментара о званичној политици њене владе према „мигрантима које се даве у Медитерану“, пренео је лондонски Гардијан.
Ово је други пут, у нешто мање од четири године, да су високи владини званичници покренули кривични поступак против Савијана (43), упркос обавези да га заштите с обзиром да му је напуљска Камора упутила претње смрћу након што је 2006. године објавио књигу „Гомора“.
Савијано се појавио на италијанској телевизији у емисији „Пјацапулита“, поводом случаја дављења шестомесечне бебе из Гвинеје водама Средоземног мора у новембру 2020. године.
CC BY 3.0 / Wikipedia/Gemma Montinaro / Роберто Савијано
Роберто Савијано - Sputnik Србија, 1920, 13.11.2022
Роберто Савијано
Бебу је из мора извукао спасилачки тим невладине организације „Опен армс“, али дете је умрло пре него што је стигло до добије медицинску помоћ на Малти.
Тај случај је изазвао огорчење у италијанској јавности посебно пошто је католички медиј „Авенире“ објавио видео-снимакмајке настрадалог детета која плаче и запомаже тражећи своју бебу.
У телевизијској емисији Савијано је оштро напао премијерку Мелони која је и лидер партије Браћа Италије и Матеа Салвинија, потпредседника италијанске владе и лидера странке Северна лига.
„Како је могуће прећи преко таквог очаја? Њихова легитимна, званична политика је да се супротставља прихватању избеглица, али сигурно не сме да се поступи на овакав начин у случају ванредне ситуације и драме на морској пучини“, рекао је Савијано.
Мелонијева је тада, као један од лидера опозиције, рекла да поморско право обавезује на спасавање људи у мору само у посебним околностима, подразумевајући пловила која „пролазе на неофанзиван начин, што се разликује од пловидбе која угрожава мир и безбедност нације“. Она је додала да „бродови који су умешани у илегалан транспорт људи“ не пролазе кроз италијанске воде „на неофанзиван начин“ и да спасавање није законска обавеза.
Ђорђа Мелони, Италијанска браћа - Sputnik Србија, 1920, 21.10.2022
СВЕТ
Нова италијанска премијерка именовала министре
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала