Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Мањине у Србији бирају своје националне савете

© Tanjug / ALEKSANDRA ORLICИзбори за савете националних мањина у Србији
Избори за савете националних мањина у Србији - Sputnik Србија, 1920, 13.11.2022
Пратите нас
Избори за 23 саветa националних мањинa у Србији одржавају се данас, а на њима учествује 50 изборних листа.
Како је саопштила Републичка изборна комисија, право гласа има 456.199 бирача. Од укупно 23 национална савета националних мањина, за 19 чланови се бирају непосредно, док се за четири бирају путем електорских скупштина.
Гласање на непосредним изборима биће спроведено на 949 бирачких места, која ће бити отворена од седам до 20 часова док ће се електорске скупштине одржати у исто време, а почетак је у 12 часова.
Националне мањина које бирају чланове националног савета на непосредним изборима су: албанска, ашкалијска, бошњачка, бугарска, буњевачка, влашка, грчка, египатска, мађарска, немачка, пољска, ромска, румунска, руска, русинска, словачка, словеначка, украјинска и чешка.
Четири националне мањине бирају чланове за националне савете путем електорске скупштине, а то су: македонска, хрватска, црногорска и горанска национална мањина.
Избори путем електорске скупштине представљају начин посредног избора чланова националних савета, наведено је на сајту РИК-а, у упутству за гласање путем електорске скупштине.
Право гласа на тим изборима немају сви припадници националне мањине уписани у посебан бирачки списак, већ само они који су, по законом утврђеном поступку, пријавили и испунили законске услове да буду електори, односно да на електорској скупштини бирају чланове националног савета.
Кључни услов да неки бирач добије статус електора је да га потписима подржи одређен број бирача припадника националне мањине.
Изборе на електорској скупштини спроводи одбор од три члана које именује Републичка изборна комисија међу познаваоцима изборних поступака.
Да би могла да се одржи електорска скупштина, на њој мора да се појави више од половине потврђених електора.
Избори на електорској скупштини се спроводе тајним гласањем за изборне листе, уз примену пропорционалног изборног система, односно расподелом мандата чланова националног савета сразмерно броју гласова које су добиле изборне листе.
Кандидате за чланове националног савета може да предложи најмање једна четвртина присутних електора.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала