- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Опет прекинуто гласање у Шавнику

Шавник - Sputnik Србија, 1920, 13.11.2022
Пратите нас
Гласање на оба бирачка мјеста у Шавнику прекинуто је послије 18 часова јер чланови бирачког одбора нијесу дозволили гласање појединим бирачима. На поновљеним локалним изборима у овој општини право гласа имао је 541 бирач. Бирачка мјеста отворена су у седам, а било је планирано да се гласа до 20 сати.
Прије избора у Шавнику, уписано је око 300 нових гласача, за које сами Шавничани кажу да немају никакве везе са том варошицом.. На поновљеним локалним изборима у овој општини право гласа имао је 541 бирач. А до прекида гласања гласало је њих 324
Чланови бирачког одбора у згради Општине Шавник нијесу могли да се усагласе да ли су избори прекинути или завршени.
Тренутно пишу извјештај, док је изборни материјал из Крушевице враћен Општинској изборној комисији (ОИК).
Предсједник бирачког одбора у згради Општине Шавник, Момир Мијовић казао је да се нијесу могли договорити око наставка гласања, да су они гласали 4:4 и да је полицији пријављено да је гласање онемогућено једном бирачу.
© Sputnik / Бобан НововићСукоб у Шавнику је спречен захваљујући интервенцији полиције
Сукоб у Шавнику је спречен захваљујући интервенцији полиције - Sputnik Србија, 1920, 13.11.2022
Сукоб у Шавнику је спречен захваљујући интервенцији полиције
ОИК-у је предат изборни материјал и са бирачког мјеста у Општини Шавник.
Мијовић је казао ОИК-у да је до 18 часова, кад је прекинуто гласање, бирачко право остварило 324 бирача.
Од осам чланова бирачког одбора четири су била за наставак гласања, а четири против, па због неусаглашавања чланова одбора гласање није могло бити настављено.
На бирачком мјесту у згради Општине Шавник, право гласа има 483 бирача, и у селу Крушевице, гдје 58 бирача.
Предсједник Општинске изборне комисије Душан Радановић казао је агенцији МИНА да су од предсједника бирачког одбора добили информацију да је у Крушевицама гласање прекинуто јер су уништени гласачки листићи.
У Шавнику је око 16 часова дошло до вербалног сукоба између чланова коалиције За будућност Шавника и непознатих особа у комбију подгоричких регистарских ознака. Полиција је спријечила физички сукоб, а до расправе је дошло због сумње чланова коалиције окупљене око ДФ-а, да особе из комбија желе да гласају.
Полиција је у комбију који је претресла на инсистирање симпатизера коалиције За будућност Шавника, пронашла три палице и један бибер спреј", саопштио је један од симпатизера коалиције окупљене око Демократског фронта.
Ситуација се након интервенције полиције смирила.
Након четири рунде гласања коалиција За будућност Шавника има предност од 161 гласа у односу на коалицију ДПС-СДП која је до сада била на власти у тој варошици.
Бивши предсједник СО Шавник Томаш Ћоровић недавно је казао Спутњику да Шавник јесте мала општина по броју људи, али да су природни ресурси велики и да је то главни разлог оволике политичке битке за Шавник, јер је важно ко ће добити концесије за коришћење тих богатстава.
Из ДПС-а Шавника су саопштили да су Сви напори њихове партије, бројни позиви које су упутили полицији и тужилаштву, очигледно су били узалудни па се тако ни данас нијесу окончали локални избори у Шавнику.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала