- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Бајден и Си послали поруке против нуклеарног рата

© AP Photo / Alex BrandonЏозеф Бајден и Си Ђинпинг
Џозеф Бајден и Си Ђинпинг - Sputnik Србија, 1920, 14.11.2022
Пратите нас
Нуклеарни рат никада не би смео бити вођен, порука је коју су данас послали председник САД Џозеф Бајден и његов кинески колега Си Ђипинг са њиховог првог сусрета откако је Бајден постао председник.
Бајден и Си су, на састанку на маргинама самита земаља Г20 на Балију, подвукли да у нуклеарном рату не може бити победника и истакли своје противљење употреби или претњи употребом нуклеарног оружја у Украјини, преноси америчка агенција АП.
Током састанка, који је трајао око три сата, председници су се усагласили да би Вашингтон и Пекинг требало да раде на превазилажење несугласица и проналажењу правог курса у билатералним односима.

"Као лидери наше две нације, делимо одговорност, да покажемо да Кина и САД могу да превазиђу разлике, да спречимo да конкуренција постане извор сукоба и да пронађемо начине да заједно радимо на хитним глобалним питањима која захтевају нашу међусобну сарадњу“, рекао је Бајден.

Кинески председнике Си је истакао да смо сведоци великих промена које се одвијају на начин као никада раније и да је човечанство суочено са изазовима без преседана, пренела је кинеска агенција Синхуа.
"Свет се налази на раскршћу. Куда даље? Ово је питање које није само на нама, већ и на уму свих земаља", рекао је Си и напоменуо да планета очекује да Кина и САД правилно управљају својим односима.
Си додаје да је његов састанак са Бајденом привукао велику пажњу и да би две стране требало да раде са свим земљама како би унеле више наде у светски мир и веће поверење у глобалну стабилност.
Нагласио је да је спреман на искрену и дубинску размену мишљења са Бајденом о питањима од стратешког значаја у Кини и САД и да жели да две земље унапреде односе и да се врате на колосек здравог и стабилног раста, пренела је кинеска агенција.
Кина се нада да ће НАТО, Европска унија и САД с Русијом водити свестрани дијалог, изјавио је Си.
„Подржавамо обнављање мировних преговора Русије и Украјине и надамо им се, а истовремено очекујемо да ће САД, НАТО и ЕУ водити свестрани дијалог с Русијом“, нагласио је Си, а преноси Министарство иностраних послова Кине.

Си: Питање Тајвана прва црвена линија која се не сме прећи

Кинески председник пренео је председнику САД да је питање Тајвана међу кључним интересима Кине и „прва црвена линија” у билатералним односима која се не сме прећи.
„Тајванско питање је у самој сржи кључних интереса Кине, темељ политичке основе кинеско-америчких односа и прва црвена линија која се не сме прећи у кинеско-америчким односима“, рекао је Си током сусрета с Бајденом, а пренела је Синхуа.
Председници Кине и САД, Си Ђинпинг и Џозеф Бајден, састали су се на маргинама самита Г20 на Балију.
То је њихов први лични сусрет, који је трајао три сата и 12 минута.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала