- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Зашто је храна све скупља | Енергија Спутњика

© Depositphotos.com / Syda_ProductionsЖена у супермаркету
Жена у супермаркету - Sputnik Србија, 1920, 14.11.2022
Пратите нас
Свакодневни одлазак у продавницу обичног грађанина суочава са конкретним чињеницама – све мање артикала је у корпи, а на каси ће платити више.
Намеће се питање: Докле ће поскупљења ићи, да ли је инфлација једини кривац за нове, више цене и да ли је дошла до врха? Како се ситуација из света и Европе „прелива“ и код нас и какаве ефекте оставља у Србији?
Оно што људе највише погађа су цене хране. Наравно, веома је битно која поскупљења су најприметнија, каква је структура раста цена, шта поскупљује више, шта мање. Зашто су поједини основни прехрамбени производи у Србији скупљи него у појединим земљама Западне Европе, које имају далеко већи стандард/куповну моћ?
Одлуке креатора економске политике у Европи и, наравно, у Србији могу утицати на обуздавање инфлације, на ублажаваје њених последица. А све ће, зависити од тога колико такве одлуке могу утицати на узроке инфлације – пре свега на оно што највише погађа потрошаче, цене енегената и хране.
Шта се дешава на тржишту хране тренутно? Србија је позната као земља која има компаративне предности у пољопривреди, које су шансе наше прехрамбене индустрије?
О томе шта нас по питању цена чека наредне године, да ли остају високе, а шта се дешава са куповном моћи становништва као основним извором унутрашње тражње (колико зараде могу пратити раст инфлације) у данашњо емисији „Енергија Спутњика Јелица Путниковић разговара са Бојаном Станићем, помоћником директора Сектора за стратешке анализе у ПКС.
Госта “Енргије Спутњика” питаћемо и ко ће поднети највећи терет ове кризе, о подели ризика и терета између становништва, привреде и државе.

О емисији „Енергија Спутњика“

Енергија Спутњика“ је емисија портала и радија Спутњик коју води Јелица Путниковић, стручњак за енергетику.
Теме су махом везане за енергетику и економију, локалног и глобалног карактера, а гости су стручњаци у својим пољима. Емитује се сваког понедељка у 21.00.
Ко ће поднети највећи терет актуелне кризе I Енергија Спутњика
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала