- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

ЕУ проширила санкције за хемијско оружје

© Sputnik / Алексей ВитвицкийЗаставе Европске уније у Бриселу
Заставе Европске уније у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 14.11.2022
Пратите нас
Европска унија проширила је персоналне санкције за ширење и примену хемијског оружја, додавши на списак десет физичких лица, укључујући и осам грађана Русије, и једну сиријску организацију, следи из документа објављеном у службеном гласнику ЕУ.

„На новом списку је 10 физичких лица и једна организација који су повезани са тровањем Алексеја Наваљног нервним агенсом типа ‘Новичок’ 20. августа 2020. и производњом система за испоруку хемијског оружја у Сирији“, наводи се у документу.

Према тврдњама Европске уније, грађани Русије наведени на списку су агенти Федералне службе безбедности Русије (ФСБ) и руски стручњаци у области хемијског оружја. На списковима су и два држављанина Канаде сиријског порекла и њихова комерцијална организација „Nazier Houranieh & Sons“, која је наводно умешана у испоруке материјала који се користи за испоруку хемијског оружја сиријском научно-истраживачком центру.
На списку санкција за хемијско оружје сада се налази 25 физичких лица (седам повезаних са сиријским властима, четворо се сматрају умешанима у употребу отровне супстанце против Сергеја и Јулије Скрипаљ 2018. године, а остали се у ЕУ сматрају повезаним са инцидентом са Алексејем Наваљним) и три организације (две сиријске и руске).
Савет ЕУ је 13. октобра продужио на годину дана, до 16. октобра 2023, персоналне санкције за „ширење и употребу хемијског оружја“. Санкције предвиђају замрзавање имовине у ЕУ, као и забрану уласка у ЕУ. Европљанима је забрањено да предају било какву имовину на оне који се налазе на листи санкција.
Застава Европске уније у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 05.10.2022
РУСИЈА
Земље ЕУ усагласиле нови пакет санкција против Русије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала