- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Глобал тајмс“: САД користе украјински сукоб за сопствену добит

© Sputnik / Stringer / Уђи у базу фотографијаАмерички инструктори са украјинским војницима
Амерички инструктори са украјинским војницима - Sputnik Србија, 1920, 14.11.2022
Пратите нас
Што дуже траје украјинска криза, то се више штете наноси Русији, Украјини и Европи, док је за САД све другачије: што се конфликт више отеже, то ће повољнија бити њихова позиција, пише „Глобал тајмс“.
Према писању листа, светска заједница мора да одбаци сваку илузију да САД својим дејствима доприносе миру. Америка брине само о томе како да разори Русију, користећи Украјину као пиона, те како да искористи Европу за своје потребе.
Како наводи аутор текста, уместо да доприноси решавању сукоба Русије у Украјине, Вашингтон намерава да реализује нову дипломатску стратегију, према којој Кијев може да добије дугорочнију подршку од европских савезника САД у сукобу с Москвом.
Тихо позивајући Кијев да ступи у мировне преговоре с Москвом, Вашингтон рачуна на то да ће сва његова наговарања остати без резултата. САД намеравају да обезбеде Украјини позицију моралне предности у тој кризи, како би добила непрекидну помоћ америчких савезника у Европи, каже за „Глобал тајмс“ кинески војни стручњак и телевизијски коментатор Сун Чунпин.
Према том сценарију, Украјина ће се сматрати конструктивном страном у кризи, а Русија деструктивном. Услед тога Украјина би могла да добије више помоћи и подршке од европских савезника Америке. Бајденова администрација се нада да ће њени европски савезници попунити вакуум који се образовао након слабљења улоге САД.
Како закључује аутор текста, САД не желе брзо разрешавање оружаног сукоба Русије у Украјине. Што дуже траје та криза, то се више штете причињава Русији, Украјини и Европи. Ипак, за Вашингтон је све другачије: што дуже буде трајао сукоб, то ће повољније бити његове позиције.
Иако су економија европских земаља и испоруке енергената претрпели велику штету од непрекидне кризе, оне су приморане да предају Украјини велику количину војне и финансијске помоћи. Управо то покушава Вашингтон: да експлоатише Украјину као пиона, да Русију и Европу оптерећује проблемима и тако их слаби, а сам да плати врло малу цену за то.
Саветник украјинског председника Михаил Подољак - Sputnik Србија, 1920, 10.11.2022
Специјална операција у Украјини
Кабинет Зеленског: САД нас не притискају због преговора
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала