Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Како је Српкиња за длаку избегла да се нађе у гротлу хаоса у Истанбулу

© AFP 2023 / YASIN AKGULГрађани Истанбула одају пошту страдалима у нападу у Истанбулу
Грађани Истанбула одају пошту страдалима у нападу у Истанбулу - Sputnik Србија, 1920, 14.11.2022
Пратите нас
Захвална сам богу што сам жива. Била сам мало раније на месту експлозије, стајала баш ту, где су бутик и клупице где људи седе. То је место у срцу града, на коме су у сваком тренутку хиљаде људи. Сви смо у шоку, посебно зато што је рањена наша суграђанка, каже за Спутњик Драгана Милутиновић која се са групом туриста ноћас вратила из Истанбула.
Она објашњава да се напад догодио у једној од улица које се рачвају из Трга Таксим, која у сваком тренутку изгледа као да су у току демонстрације, све врви од туриста.
"Кад смо чули да је пукла бомба, наравно да смо се узнемирили, били смо ту, неко од нас пар сати пре тога, неко дан пре тога. Сви смо били у неверици. Додатну панику је изазвала информација да је пуцњава била и у метроу, ни сад не знам да ли се то заиста десило. Тек нам није било свеједно кад смо чули да је рањена госпођа из Ниша, чак је била информација да је то моја колегиница која ради у Суду, наравно, дигла се озбиљна паника", каже Милутиновићева која се у Нишу бави адвокатуром.
Она додаје да су је звали са свих страна, јер се повређена жена из Ниша такође зове Драгана и има 42 године.

"У граду је настао хаос, чуле су се сирене Хитне помоћи, полиција, настало је опсадно стање. Тада још нисмо знали да је терористички напад, мислили смо да је пожар. Спаковали смо се и кренули кући".

Шта се заиста догодило, ова група туриста из Ниша сазнала је од полиције. Заустављени су после 15 минута вожње из центра ка ободу Истанбула.
"Била је то рутинска контрола, наравно, провера, јер су већ затварали град да би ухватили извршиоце. Врло брзо је изашла вест на интернету, наравно, сви су били узнемирени, поједине жене су плакале у аутобусу, кад их питате што, немају појма, оне плачу. Па биле су ту, разумете, стравичан шок смо сви преживели", каже Милутиновићева.
Она верује да је повређена држављанка Србије у Истанбулу била на индивидуалном путовању. Водич групе са којом је била на продуженом викенду у том граду у контакту је са свим другим водичима у том делу Турске, ње није било ни у једном аутобусу.

"Захвална сам богу јер нисам послушала другарицу, да јесам, вратиле би смо се да попијемо кафу баш у кафићу близу места трагедије. Страшно је ово што се десило. Искрено се питам кад ћу опет да кренем негде, а волим да путујем, за то живим. Искрено се питам да ли ћу поново да кренем негде".

У терористичком нападу у недељу у центру Истанбула погинуло је шесторо људи, а 81 особа је повређена. Међу њима и држављанка Србије, из Ниша, Драгана Ристић, која је, према речима нашег конзула, оперисана и сада је у стабилном стању.
Турска полиција ухапсила је једну особу осумњичену за подметање бомбе. Први налази истраге указују да су за овај напад одговорни курдски екстремисти.
Експлозија у Турској, полиција - Sputnik Србија, 1920, 14.11.2022
СВЕТ
Полиција ухапсила осумњичене за експлозију у Истанбулу, Турска оптужује Курде /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала