- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Ко је нова председница Словеније и каква је њена веза са Србијом

© AP Photo / Darko BandicНаташа Пирц Мусар
Наташа Пирц Мусар - Sputnik Србија, 1920, 14.11.2022
Пратите нас
Наташа Пирц Мусар биће прва жена на челу Словеније, пошто је у другом кругу председничких избора победила Анжеа Логара. Пирц Мусар је некадашња новинарка, адвокат, а имала је и значајну улогу у Србији.
Наташа Пирц Мусар (54) која је била независни кандидат, а подржале су је странке левице, али и некадашњи председници као што су Милан Кучан и Данило Турк, у предизборној кампањи говорила је да ће се залагати за људска права, владавину права и правну државу.

Четири кључна питања нове председнице Словеније

Међу приоритетима су јој, како је навела, четири подручја кључна за развој и социјалну повезаност у држави. То су реформе здравственог и пензионог система, климатска неутралност и обезбеђивање свеукупне безбедности у држави, наводе словеначки медији.
После победе на изборима, Пирц Мусарова нагласила је да неће бити „тиха председница“, већ да ће се њен глас чути и да ће упозоравати на „кршење људских права, када говор мржње превлада над поштовањем, када се крши устав и закони, када се руши социјална држава и демократији секу крила“.
Словеначка председница залаже се за брзи улазак земаља Западног Балкана у ЕУ, али и за наставак процеса Брдо-Бриони, за који каже да само састанци председника нису довољни.
Када је у питању унутрашња политика, Пирц Мусарова каже да као председница не би помиловала никог ко је осуђен за полне или крвне деликте (силовања или убиства), подржава право жена да слободно одлучују о рађању, као и могућност усвајања деце за истополне партнере.

Докторат у Бечу и новинарска каријера

Школовала се на Универзитету у Љубљани, где је завршила Правни факултет. Касније је студирала два семестра на Салфорд универзитету у Манчестеру, а докторирала је права у Бечу.
© AP Photo / Darko BandicНаташа Пирц Мусар
Наташа Пирц Мусар - Sputnik Србија, 1920, 14.11.2022
Наташа Пирц Мусар
Каријеру је започела као новинарка и водитељка на Телевизији Словеније, а наставила је на ПОП ТВ, где је водила централну информативну емисију „24УР“. Новинарске тренинге прошла је и на Си-Ен-Ен-у, Скај њузу, Ројтерсу, Би-Би-Си-ју, ТВ Гранада...
Потом је кратко радила као шеф корпоративних комуникација у „Актива групи“, а онда је, на предлог тадашњег председника Јанеза Дрновшека, постала повереник за информације од јавног значаја. На тој функцији била је два мандата, а како је рекла словеначкој агенцији СТА, то јој је била омиљена функција.

Адвокатура и заступање Меланије Трамп

Од лета 2014. године бави се адвокатуром у својој адвокатској канцеларији. Између осталих, њен клијент била је и Меланија Трамп, супруга америчког бизнисмена и каснијег председника Доналда Трампа. Меланију, која је рођена у Словенији, заступала је у тужби против појединих медија током председничке кампање у САД који су тврдили да је Трампова супруга радила као ескорт дама. Такође, штитила је лик Меланије Трамп у Словенији од комерцијалних злоупотреба које су се умножиле када је њен супруг изабран за председника.
© AFP 2023 / Jim WatsonМеланија Трамп, супруга 45. председника САД Доналда Трампа.
Меланија Трамп, супруга 45. председника САД Доналда Трампа.  - Sputnik Србија, 1920, 14.11.2022
Меланија Трамп, супруга 45. председника САД Доналда Трампа.
Конкурисала је и за место генералног директора РТВ Словеније у лето 2014. Програмски савет је изабрао Пирц Мусарову, али је тај избор поништен због формалних разлога. Она је поднела тужбу која је тек три године касније решена у њену корист, када је добила 70.000 евра одштете.

Учествовала у писању закона донетог у Србији

У време док је била повереник, обављала је и функцију потпредседника надзорног одбора Европола, а била је и комесар за информације и председавајући те организације.
Као изасланик Савета Европе, Наташа Пирц Мусар учествовала је у припреми закона о заштити података о личности у Србији, Црној Гори и Украјини.
© AP Photo / Darko BandicНаташа Пирц Мусар и Анже Логар
Наташа Пирц Мусар и Анже Логар - Sputnik Србија, 1920, 14.11.2022
Наташа Пирц Мусар и Анже Логар
Била је и члан делегације ЕУ која је преговарала са САД након што је Едвард Сноуден открио да су у тој земљи злоупотребљени подаци грађана ЕУ.
Такође, једно време била је и на челу словеначког Црвеног крста.

Власници Руске даче

Нова словеначка председница рођена је у Камнику, где је провела и детињство.
Удата је за бизнисмена Алеша Мусара, који се обогатио на почетку приватизације у Словенији. Имају сина Макса, студента, а тренутно живе у Радомљу.
Породица Мусар власник је Руске даче у Згорњем Гамељном код Љубљане. То је јединствени споменик културе у Словенији, коју су 1890. године изградили руски исељеници. Руска дача тренутно се користи за конференцијски туризам и организовање бројних догађаја.
Наташа Пирц Мусар била је и активна спортисткиња, некада се бавила рукометом, а данас се бави куглањем, у ком је вишеструка државна првакиња. Како је рекла, воли да вози мотор, сређује врт, сакупља фигурице сова...
Политички узор јој је некадашња председница Ирске Мери Робинсон, која је била прва жена на челу државе и учествовала је у декриминализацији хомосексуализма, легализацији контрацепције и развода...
Наташа Пирц Мусар - Sputnik Србија, 1920, 13.11.2022
РЕГИОН
Наташа Пирц Мусар нова председница Словеније
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала