- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Музеј жртава геноцида осуђује недолично понашање појединих грађана на стратишту у Јајинцима

© Фото : Спутњику уступио Музеј жртава геноцида Музеј жртава геноцида осуђује недолично понашање појединих грађана на стратишту у Јајинцима
Музеј жртава геноцида осуђује недолично понашање појединих грађана на стратишту у Јајинцима - Sputnik Србија, 1920, 14.11.2022
Пратите нас
Музеј жртава геноцида осудио је недолично понашање појединих грађана у Спомен-подручју ,,Јајинциʼʼ у Београду, где је током Другог светског рата ликвидирано више десетина хиљада људи.
„По ко зна који пут током претходног викенда стручњаци Музеја жртава геноцида уочили су последице тога да су поједини неодговорни суграђани возили (и турирали) своја путничка возила по масовним гробницама јајиначких страдалника“, наводи се у саопштењу Музеја жртава геноцида.
Музеј у саопштењу са забринутошћу подсећа да су бројни меморијални простори, некадашња губилишта цивила, војни меморијали и места страдања постали простор за вандалско, антицивилизацијско и антидемократско понашање појединих неодговорних грађана који их користе за организацију јавних концерата, вожњу кола, шетњу кућних љубимаца, бављење спортским активностима, али и као излетишта.
Имајући у виду потребу јачања културе сећања, Музеј жртава геноцида позива све грађане да се савесно и одговорно односе према местима страдања наших недужних предака.
Истовремено, Музеј позива Министарство унутрашњих послова, Комуналну милицију и друге надлежне службе да без одлагања, а у складу са својим надлежностима и овлашћењима, идентификују лица која су се недолично понашала, као и да предузму све неопходне активности како се овакви недопустиви вандалски и антицивилизацијски поступци више не би дешавали.
„Меморијални простор некадашњег стратишта у Јајинцима представља културно добро и као такав је заштићен законом, али је очигледно предмет наше вишедеценијске небриге, заједничке недовољне одговорности и мањка свести о неопходности неговања културе сећања на све невино пострадале у оружаним сукобима“, закључује се у саопштењу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала