- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Нови амерички маневар да се „легализује” велика отимачина од Русије

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICГенерална скупштина Уједињених нација
Генерална скупштина Уједињених нација - Sputnik Србија, 1920, 14.11.2022
Пратите нас
Нова резолуција која је у понедељак усвојена у ГС УН, а према којој би Русија морала да плати ратну одштету Украјини, нема упориште у међународном праву и представља нови маневар Запада за отимање замрзнутих руских средстава како би се покрили трошкови подршке Украјини, оцењују саговорници Спутњика.
На иницијативу западних земаља Генерална скупштина Уједињених нација изгласан је нацрт резолуције којом би се Русија сматрала одговорном за кршење међународног права због напада на Украјину, због чега би морала да плати ратну одштету. Резолуцијом је предложено да 193 државе чланице Генералне скупштине УН, у сарадњи са Украјином, формирају „међународни регистар“ којим би се документовале тврдње и информације о штети, губицима и повредама које је Русија нанела Украјинцима и њиховој влади.

Нови амерички маневар

Према речима адвоката и аналитичара Бранка Павловића, нова акција против Русије може се објаснити чињеницом да у западним државама расте притисак грађана који се све више питају како је могуће да постоје неограничена средства за Украјину, а не постоје никаква средства за њих саме, који су такође у разноразним невољама и тешкоћама.

„Како би скинуле тај притисак и накнадно оправдале замрзавање девизних резерви Русије, Америка и земље које је прате сада покушавају да направе неку конструкцију која би личила на правну конструкцију, а која би омогућила да се замрзнута средства Руске Федерације искористе за Украјину, уместо новца који Кијеву дају државе западног света”, објашњава Павловић.

Како каже, реч је о још једној од западних игара и смицалица која нема никакво упориште у међународном праву.
„Притом, Генерална скупштина УН уопште за то није надлежна”, категоричан је Павловић.

Политичка иницијатива против Русије

Некадашњи шеф југословенске дипломатије и амбасадор у УН Владислав Јовановић каже да у прошлости није било примера да Генерална скупштина УН расправља о ратној репарацији током неког сукоба и успоставља механизме одштете. То су, како каже, питања материјалне природе која су у надлежности судова, а за прихватање надлежности неког суда потребна је сагласност обе стране.
„Али, ако већ крену од тога да треба такве ствари поставити код сваког оружаног преласка границе једне земље на другу, онда би то морало да се уради у целом периоду од 1945. године до данас. Да исто буду третирани оружани преласци граница са једне стране на другу свих земаља и да све оне дугују одштету, а пре свега земље НАТО. Оне су те које су прекршиле и међународно право и учиниле низ других прекршаја међународног ратног права, а нису се ни извиниле, нити платиле било какву одштету, а чак су у свом освајачком подухвату откинуле део Србије и направиле га некаквом државом“, напомиње искусни дипломата.
Очигледно је, примећује Јовановић, да је ова акција Запада једносмерна, уперена само на Русију и против Русије, а да се уопште нема у виду један начелан став који би важио за све земље, било да је реч о ситуацијама из прошлости, било оних будућих.
„У том смислу је јасно да је овде реч о политичкој иницијативи на коју друге земље не треба да наседну, јер би морале да поставе генерално питање да се од 1945. до данас све насилне акције према другим земљама подведу под исти став и да се све земље задуже да исплате ратну штету у свим формама. А број таквих ситуација је огроман, јер је пре свега Америка водила педесетак таквих ратова, необразложених, а да не говоримо колико их је било од стране осталих западних земаља“.
Нема сумње да је циљ ове политичке акције, појашњава наш саговорник, намера да се задржи моментум сатанизације Русије, како фокус на тој земљи не би напустио пажњу светске јавности, будући да је неизвесно колико ће сукоб у Украјини још трајати.
Заменик сталног представника Русије у УН Дмитриј Пољански оценио је да западне земље покушавају преко Генералне скупштине УН да дају „неки привид легитимитета“ покушајима да се присвоје замрзнута средства Москве и истакао да ће „овако украдени новац ићи пре свега за куповину новог наоружања или отплату одговарајуц́их дугова Украјине“.
Амбасадор Русије у УН Василиј Небензја - Sputnik Србија, 1920, 14.11.2022
СВЕТ
Генерална скупштина УН усвојила резолуцију о компензацији штете Украјини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала