- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Варшава увела принудну управу над акцијама „Гаспрома“ у Пољској

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаОбјекти гасовода "Јамал - Европа"
Објекти гасовода Јамал - Европа - Sputnik Србија, 1920, 14.11.2022
Пратите нас
Пољске власти потврдиле су да су увеле привремену принудну управу над имовином „Гаспрома“ у земљи, саопштило је Министарство развоја и технологије Пољске.
„У компанији ‘Гаспром’, која је уврштена на санкциони списак, данас је одлуком министра развоја и технологије Валдемара Буде уведена привремена принудна управа. Она покрива све акције ‘Гаспрома’ у ‘Европол газу’. На тај начин ће бити осигурана безбедност критичне инфраструктуре“, наводи се у саопштењу.

„Успостављање принудне управе неопходно је за правилно функционисање ‘Европол газа’, укључујући и како би се избегла парализа за доношење одлука у овој компанији и осигурала безбедност критичне инфраструктуре за транспорт гаса. Ова одлука служи за јачање енергетске и економске безбедности Пољске“, објаснио је министар Буда.

Раније су пољски медији јавили да су власти земеље донеле одлуку да одузму акције „Гаспрома“ из компаније „Европол газ“, која је власник пољске деонице гасовода „Јамал-Европа“, саопштили су пољски медији.
Према наводима економског листа „Паркет“, одлуку је донео министар за развој и технологије Ваљдемар Буда, на захтев Агенције за унутрашњу безбедност Пољске.
Компанија „Европол гас“ је заједничко предузеће „Гаспрома“ и пољског „ПГНиГ“, који је власник пољског дела гасовода „Јамал-Европа“. Истовремено, оператор ове деонице гасовода, као и читавог гасног транспортног система Пољске, је пољска компанија „Газ-Систем“. „Гаспрому“ припада 48 одсто акција предузећа.
Гасовод «Јамал–Европа» - Sputnik Србија, 1920, 12.05.2022
РУСИЈА
„Гаспром“ прекида транспорт руског гаса кроз Пољску гасоводом „Јамал-Европа“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала