- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Алармантни подаци нове студије: Опстанак човечанства би могао бити угрожен

CC0 / Пиксабеј / Сперматозоид
Сперматозоид - Sputnik Србија, 1920, 15.11.2022
Пратите нас
Број сперматозоида код мушкараца широм света опао је за 62 одсто у периоду од 1973. до 2018. године, показало је ново истраживање које је спроведено у Израелу
Студија је алармантна и за плодност мушкараца и за здравље мушкараца уопште, рекли су њени аутори. То је зато што се низак број сперматозоида сматра индикатором здравља мушкараца, а ниски нивои су повезани са повећаним ризиком од хроничних болести, рака тестиса и скраћеним животним веком.
„Требало би да будемо запањени и забринути овим открићем“, рекао је професор Хагаи Левин са Хебрејског универзитета у Јерусалиму, који је водио рецензирану студију заједно са проф. Шаном Свон на Медицинском факултету у Њујорку.
„Тренд опадања је веома јасан“, рекао је за "Тајмс оф Израел".
„Ово је важан налаз и осећам се одговорним да га доставим свету. Пад је и веома стваран и чини се да се убрзава."
Посљедња Левинеова студија о броју сперматозоида, 2017. године, привукла је широку пажњу након што је утврђено да је број сперматозоида међу мушкарцима из Америке, Европе, Аустралије и Новог Зеланда опао за више од 50% између 1973. и 2011. Нова студија, која покрива период од 1973. до 2018. године, обухвата још седам година статистике, и далеко је ширег географског домета, покривајући око 53 земље.
Левине и његове колеге су анализирали бројеве из стотина рецензираних студија и прилагодили укупну статистику у покушају да елиминишу потенцијално искривљене податке. На пример, мушкарци који су проверавали број сперматозоида због проблема са плодношћу нису били укључени у нову студију.
Истраживачки рад објављен је у часопису Human Reproduction Update. Пад од 62% се односи на број сперматозоида, што значи број сперматозоида присутних у просечној ејакулацији.
Концентрација сперме по милилитру сперме смањена је за 52% и износи око 50 милиона. Ово је још увек знатно изнад границе Светске здравствене организације испод које се сматра да мушкарци имају ниску концентрацију сперме, односно 15 милиона по милилитру.
Али Левин је указао да плодност почиње да опада када концентрација сперматозоида падне испод 40 милиона по милилитру - и рекао је да ће по стопи тренутног пада тај број бити глобални просек у року од једне деценије.
„Штавише, гледамо у просеке, и ако мушкарци данас имају у просеку 50 милиона сперматозоида по милилитру, постоји велики број мушкараца који данас имају испод 40 милиона сперматозоида по милилитру — другим речима, плодност је заправо субоптимална. ”
Говорећи о укупним налазима студије, Левин је рекао:
„Пред нама је озбиљан проблем који би, ако се не ублажи, могао да угрози опстанак човечанства. Хитно позивамо на глобалну акцију за промовисање здравијег окружења и смањење изложености и понашања које угрожава наше репродуктивно здравље."
Рекао је да његова студија не истражује шта узрокује пад броја сперматозоида и концентрације, али други истраживачи истичу да је пад броја сперматозоида повезан са широко распрострањеном гојазношћу, неактивним начином живота, пушењем, изложеношћу одређеним хемикалијама и пестицидима и другим факторима.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала