- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Буди се мајка Русија“: Украјина покренула поступак због „величања Русије“ у Кијевској лаври

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаКијевско-Печерска лавра
Кијевско-Печерска лавра - Sputnik Србија, 1920, 15.11.2022
Пратите нас
Служба безбедности Украјине покренула је кривични поступак након што су на литургији у Кијевско-печерској лаври верници наводно певали песму која „велича Русију“.
Истрага је покренута након што је представник расколничке структуре „Православна црква Украјине“ Михаил Омељан изјавио да се у Кијевско-печерској лаври наводно моле „за Русију“. На видеу који је објавио људи у храму певају песму о „буђењу мајке Русије“.
„Служба безбедности Украјине покренула је кривични поступак због инцидента који се догодио 12. новембра 2022. године у једном од храмова Кијевско-печерске лавре где су се током службе чуле пропагандне тезе које величају Русију“, наводи се у саопштењу Службе безбедности Украјине на Телеграму.
Како је прецизирано, истрага се спроводи на основу члана 436-2 Кривичног законика Украјине – „Оправдавање, признавање легитимитета и негирање оружане агресије Русије против Украјине“. Спорни видео-материјал је послат на експертизу.
Митрополит Украјинске православне Цркве Павел Лебед саопштио је да је свештенику који је дозволио певање песме о Русији у Кијевско-печерској лаври забрањено служење литургија и молебана.
Руски патријарх Кирил - Sputnik Србија, 1920, 06.11.2022
РУСИЈА
Патријарх Кирил: Опасности данашњице угрожавају постојање Русије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала