- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров: Гутереш дао чврста уверавања да је приоритет укидање ограничења на извоз жита из Русије

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров на самиту Г20 на Балију
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров на самиту Г20 на Балију - Sputnik Србија, 1920, 15.11.2022
Пратите нас
Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш потврдио је Русији да ће све обавезе на тему укидања ограничења на извоз житарица и производа из Русије бити испуњене, изјавио је министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров након учешћа на самиту Г20 на Балију.

„Генерални секретар УН је данас на састанку говорио о оним обећањима, која су му, на папиру, предале Сједињене Америчке Државе и Европска унија. Рекао бих да су у њима изложене добре намере. У случају да се оне реализују, онда ће све препреке на извоз руских ђубрива и жита бити укинуте. Међутим, није ствар у папирима, већ у томе како ће се то у пракси реализовати“, рекао је Лавров.

Министар иностраних послова Русије је додао, да је генерални секретар УН данас чврсто уверио да је то за њега приоритетно питање.

Прехрамбени споразум

Русија је 30. октобра објавила да обуставља учешће у извозу производа из украјинских лука након терористичког напада Кијева на бродове Црноморске флоте и цивилне бродове у водама код Севастопоља. Касније је Министарство одбране Русије објавило да Москва обнавља учешће у „споразуму о житу“, на основу гаранција Кијева да неће користити хуманитарне коридоре за војне циљеве.
Прехрамбени споразум потписан је 22. јула у Истанбулу, а истиче 19. новембра. Пакет докумената предвиђа укидање ограничења извоза руских пољопривредних производа и ђубрива на светска тржишта, а такође одређује алгоритам за безбедан излазак комерцијалних бродова из црноморских лука под контролом Украјине дуж посебно отворених хуманитарних поморских коридора.
Седиште Уједињених нација у Њујорку - Sputnik Србија, 1920, 11.11.2022
Специјална операција у Украјини
УН о прехрамбеном споразуму: Волели Русију или не – свету треба руско жито
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала