- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров: Услови Украјине су нереални

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров на самиту Г20 на Балију
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров на самиту Г20 на Балију - Sputnik Србија, 1920, 15.11.2022
Пратите нас
Услови Украјине за почетак преговора су очигледно нереални и нису у складу са ситуацијом, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров на маргинама самита Г20 на Балију.

„Све проблеме ствара украјинска страна, која категорички одбија било какве преговоре и поставља услове који су очигледно нереални и неадекватни у овој ситуацији“, прецизирао је Лавров.

Он је додао да Русија не одбија преговоре са Украјином.
„Више пута је наш председник Путин потврдио да не одбијамо да преговарамо. Ако неко и одбија, то је Украјина. И што дуже буде одбијала, то ће на крају бити теже да се постигне договор“, рекао је шеф руске дипломатије.
Лавров се осврнуо и на писања медија да САД наводно припремају терен за преговоре Русије и Украјине, рекавши да се ради о гласинама.
„Такве гласине се стално појављују и исто тако нестају. Ми на то не реагујемо. Желимо да видимо конкретне доказе да је Запад озбиљно заинтересован да дисциплинује Зеленског и да му објасни да се тако даље не може, да то није у интересу украјинског народа“, истакао је шеф руске дипломатије.

Лавров разговарао са Макроном и Шолцом

Шеф руске дипломатије имао је кратке разговоре и са председником Француске Емануелом Макроном и немачким канцеларом Олафом Шолцом.
„Они одлично знају да Украјина кочи тај (преговарачки) процес. Та земља је, између осталог, законски, указом Зеленског, забранила да се воде преговори са Русијом. То питање не треба упућивати нама. То сам и рекао данас током кратких разговора са председиком Марконом и канцеларом Шолцом", рекао је Лавров новинарима.

ЕУ и НАТО хибридни учесници у сукобу

„ЕУ и НАТО су одавно хибридни учесници у хибридном сукобу, хибридном рату у Украјини. Ради се о испорукама оружја, тренинзима, обукама војника, помоћи у обезбеђивању огромне количине обавештајних података, учешћу у одређивању циљева – као што знате, Американци се тиме баве. То је и рад инструктора на терену, а да не говоримо о хиљадама плаћеника“, рекао је шеф руске дипломатије.
Раније је председник Украјине Владимир Зеленски током видео-обраћања на самиту Г20 рекао да Кијев неће пристати на потписивање нових Минског споразума. По његовим речима, Кијев има свој „план за постизање мира“ који се састоји од 10 тачака. Међу њима су осигуравање нуклеарне, прехрамбене и енергетске безбедности, размена заробљеника по формули „сви за све“, обнављање територијалног интегритета Украјине, „повлачење руских снага“, прекид борбених дејстава.
Председник Украјине Владимир Зеленски - Sputnik Србија, 1920, 15.11.2022
РУСИЈА
Зеленски: Неће бити никаквих нових Минских споразума са Русијом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала