- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Г20: Лидери Кине, Француске и Индије позивају на прекид ватре у Украјини и почетак преговора

© Sputnik / Павел Бедняков / Уђи у базу фотографијаСамит Г20 на Балију - председник Кине Си Ђинпинг стиже на самит
Самит Г20 на Балију - председник Кине Си Ђинпинг стиже на самит - Sputnik Србија, 1920, 15.11.2022
Пратите нас
Председник Кине Си Ђинпинг и председник Француске Емануел Макрон током састанка на маргинама самита Г20 на Балију позвали су на прекид ватре у Украјини и обнављање мировних преговора. Премијер Индије Нарендра Моди такође је позвао да се сукоб реши дипломатским путем.

„Потребно је прекинути ватру, зауставити рат и започети мировне преговоре“, рекао је Си Ђинпинг, пренела је Кинеска централна телевизија.

Како је прецизирао, став Кине о Украјини се неће променити.
„Међународна заједница треба да створи услове за мировни процес, а Пекинг ће наставити да улаже конструктивне напоре“, поручио је кинески лидер, додајући да кинеске власти намеравају да допринесу решавању украјинског питања „својим методама“.
Према саопштењу Кинеске централне телевизије, Макрон је током састанка нагласио да је француска страна, заједно са Пекингом, спремна да „допринесе мирном глобалном развоју“.
На отварању самита Г20 у Индонезији и премијер Индије Нарендра Моди осврнуо се на сукоб у Украјини и позвао да се крене путем дипломатије.

„Више пута сам говорио да морамо да пронађемо начин да се вратимо на пут прекида ватре и дипломатије у Украјини. У протеклом веку Други светски рат је нанео огромну штету планету. Након тога су тадашњи лидери уложили озбиљне напоре како би кренули путем мира. Сада је ред на нас“, рекао је Моди, саопштило је Министарство спољних послова Индије.

Како је додао, примарни задатак је да се покаже колективна одлучност да се осигурају мир, хармонија и безбедност на планети.
Самит Г20 почео је 14. новембра на острву Бали. Представници руководства земаља учесница разговараће о питањима повезаним са прехрамбеном и енергетском безбедношћу, процесом дигиталне трансформације и проблемима здравствене заштите. Самит ће трајати до 16. новембра.
Поглед на московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 14.11.2022
РУСИЈА
Кремљ објаснио зашто Путин не учествује на самиту Г20
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала