- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Немачка се спрема за хитну испоруку новца у случају блекаута

Блекаут - Sputnik Србија, 1920, 15.11.2022
Пратите нас
Немачке власти припремају план како да народ и привреда дођу до готовог новца у случају нестанака струје, пише Ројтерс позивајући се на четири извора укључена у припреме.
План укључује гомилање милијарди евра немачке централне банке, Бундесбанке, како би била приправна за потенцијални раст потражње и евентуална ограничења повлачења готовине на банкоматима и у банкама, рекао је један од извора британске агенције.
Званичници и банке такође разматрају проблем превоза новца и дискутују о томе да фирме које се баве транспортом готовине имају приоритет у снабдевању горивом како не би биле изложене ризику да на пумпама чекају у реду да наточе гориво, навео је други извор укључен у планирање које се убрзало последњих недеља након што је Русија обуставила испоруке гаса.
У планове су укључени централна банка, њен регулатор финансијског тржишта БаФин и више удружења из финансијске индустрије, додали су Ројтерсови саговорници, који су говорили под условом анонимности.
Мада су немачке власти јавно саопштиле да су нестанци струје мало вероватан сценарио, ове дискусије показују колико озбиљно схватају ову претњу и како се припремају за потенцијалне несташице струје узроковане растом цена енергије или чак саботажама.
Немачка, која се деценијама ослањала на приступачну руску енергију, сада се суочава са двоцифреном инфлацијом и претњом од могућих поремећаја због несташице горива и енергије.
Приступ готовини врло брине Немце који цене сигурност и анонимност коју кеш нуди, и који готов новац користе више од других Европљана. Отприлике 60 одсто свакодневних куповина у Немачкој се плаћа готовински, према недавној студији Бундесбанке која је показала да Немци у просеку подижу више од 6.600 евра годишње, углавном на банкоматима.
Навала на готовину је посебно била изражена на почетку пандемије у марту 2020, када су Немци подигли 20 милијарди евра више готовине него што су положили на рачуне. То је био рекорд, али је све функционисало без проблема.
У случају да дође до несташица струје, једна од опција коју разматрају креатори политике је ограничење износа готовине коју поједанц може да подигне, каже један од Ројтерсових извора.
Више од 40 одсто Немаца страхује од нестанка струје у наредних шест месеци, показало је прошлонедељно истраживање ФункеМедиен групе. Немачка канцеларија за катастрофе препоручује људима да држе готовину код куће за хитне ситуације.
Немачки финансијски регулатори забринути су да банке нису у потпуности спремне за веће нестанке струје и сматрају то новим, раније непредвиђеним ризиком.
Према Дојче Кредитвиртшхафу, кровној организацији финансијског сектора, банке сматрају потпуни нестанак електричне енергије „мало вероватним“, али су ипак "у контакту са релевантним министарствима и властима" како би се припремиле за такав сценарио.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала