- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин објавио: Неки би агресивно да промене светску историју - Русија им поставља баријеру

© POOL / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 15.11.2022
Пратите нас
Покушаји низа држава да поново испишу светску историју постају све агресивнији, а њихов циљ јесте да се ослаби Русија. Она је, међутим, на време и чврсто поставила баријеру против покушаја да се угрози њен државни суверенитет, изјавио је руски председник Владимир Путин.
„Покушаји низа држава да поново испишу, да преобликују светску историју, постају све агресивнији. И имају очигледан циљ, а то је да наше друштво, у најмањој мери, разједине, да му одузму оријентире и да, на крају, ослабе Русију, да утичу на њен суверенитет, да га пољуљају“, рекао је Путин на заседању Руског организационог комитета „Победа“.
Руски председник је упозорио на то да стварањем митова, односно поновним исписивањем историје, управо и почиње подривање државе, што се, како је рекао, догодило и у Украјини.
„Било је покушаја да се тако поступи и с нашом земљом – с Русијом, али, као што сам већ рекао, ми смо на време и довољно чврсто поставили барикаду како бисмо одбранили своје интересе“, рекао је Путин.
Поручивши руској влади и другим надлежним установама и организацијама да „одговорно и с душом“ приступе организовању обележавања 80. годишњице ослобођења Лењинграда, Путин се осврнуо и на градове нових руских региона, који су, како је навео, одиграли велику улогу у победи у Великом отаџбинском рату, због чега им треба доделити почасна звања.
„Као што знате, процес додељивања звања 'Град војничке славе', завршен је 2015. године и њиме је почаствовано 45 руских градова. Сада су се у састав Русије вратила четири региона, у којима су се у време Великог отаџбинског рата водиле најтеже борбе. Храброст и издржљивост које су испољили војници Црвене армије, одиграле су огромну улогу у победи над нацизмом“, рекао је Путин.
Председник Руске академије наука Генадиј Красников претходно је у извештају руском председнику предложио да градови Маријупољ и Мелитопољ понесу звања „Град војничке славе“.
„Узимајући у обзир испољавање масовног јунаштва приликом ослобађања своје територије и верност историјској традицији, молимо да се размотри питање о евентуалној додели почасног звања 'Град војничке славе' руским градовима Мелитопољу и Маријупољу“, рекао је Красников.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала