- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски дипломата: Резолуција УН о репарацијама Украјини нема правну снагу

© AFP 2023 / ED JONESГенерална скупштина УН
Генерална скупштина УН - Sputnik Србија, 1920, 15.11.2022
Пратите нас
Резолуција УН о репарацијама Украјини нема правну снагу, земље које су је подржале могу да се сакривају иза овог документа као иза смоквиног листа, изјавио је заменик сталног представника Русије у УН Дмитриј Пољански.
„Очигледно је да, ако овај документ и буде имао неке последице, то ће бити апсолутно... неубедљиве одлуке на националном нивоу, где ће се иза ове резолуције крити као иза смоквиног листа и ништа више. Са правног становишта она никоме ништа не даје“, рекао је Пољански за телевизију „Русија 24“.
Пољански је нагласио да је резолуцију подржало мање од половине чланица УН.
„Ово додатно доводи у питање авантуру која је првобитно била незаконита, а сада је већ јасно да је далеко од консензуса на међународном нивоу“, констатовао је он.
Према речима дипломате, такви документи подривају ауторитет УН.
„Ако нека организација доноси неусаглашене, противречне одлуке које само деле међународну заједницу, а не уједињују је за добра дела, онда, наравно, то не доприноси јачању ауторитета организације“, закључио је Пољански.
Пољански је додао да би земље које су страдавале од вековног ропства и крађе природних ресурса требало да захтевају репарације од западних држава.
Према његовим речима, Русија је инсистирала на дебати, док су западне државе покушавале да се удаље од њих, претварајући се да је довољно да се документ усвоји. Разговори су трајали пола дана.
„Наравно, замерке које су западне земље чуле биле су им апсолутно непријатне, јер су сви говорили да је немогуће дати приоритет једној кризној ситуацији, а да тренутно у свету са различитим интензитетом бесни око 30 сукоба. Украјински сукоб је само један од њих“, објаснио је он.
„Друга ствар која је замерена нашим бившим западним партнерима је да ако говорите о репарацијама, о некој надокнади, онда не би ви требало да тражите репарације, већ оне земље које су страдале од вековног ропства, од колонијализма, од пљачке природних ресурса, од ембарга и тако даље... Земље у развоју углавном су се концентрисале на њих, показујући тиме да не подржавају такве походе“, нагласио је Пољански.
Генерална скупштина УН је већином гласова усвојила нацрт резолуције о накнади штете Кијеву. Резолуцију су подржала 94 члана организације, 14 је било против, а представници још 73 земље су били уздржани.
УН - Sputnik Србија, 1920, 13.11.2022
РУСИЈА
Руски дипломата: Запад покушава да присвоји руску имовину преко Генералне скупштине УН
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала