- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

У Пољској повећана борбена готовост појединих војних јединица после извештаја о паду ракета

© Фото : Public domain Пољски војници
Пољски војници - Sputnik Србија, 1920, 15.11.2022
Пратите нас
Пољске власти одлучиле су да повећају борбену готовост појединих војних јединица у земљи због инцидента на истоку земље, саопштио је портпарол пољске владе Пјотр Милер након састанка владиног Комитета за безбедност и одбрану у вези са инцидентом.
„Данас је дошло до експлозије која је довела до смрти двојице држављана Пољске. Службе истражују шта се догодило“, рекао је он.
„У вези са насталом ситуацијом уведене су процедуре које су предвиђене у таквој ситуацији, конкретно, управо је одлучено да се повећа борбена готовост појединих војних јединица на територији Пољске и повећа борбена готовост неких јединица других безбедносних структура на територији наше земље“, рекао је Милер.

Реаговање Столтенберга

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг разговарао је са пољским председником Анджејем Дудом након чега је изјавио да прати ситуацију и консултује се са савезницима.
„Разговарао сам са председником Дудом о експлозији у Пољској. Изражавам саучешће због људских губитака. НАТО прати ситуацију, у току су детаљне консултације савезника“, истакао је Столтенберг.
Столтенберг је у разговору са пољским председником изјавио и да је важно утврдити све чињенице поводом инцидента на пољској територији.
Са своје стране, пољски председник Анджеј Дуда поменуо је могућност коришћења члана 4 договора Алијансе о консултацијама, изјавио је шеф Бироа за националну безбедност Пољске Јацек Севера, после састанка владиног Комитета за безбедност и одбрану Пољске посвећеног инциденту.
„Због озбиљне ситуације са којом се суочавамо, председник је управо завршио разговор са генералним секретаром НАТО-а. Проверавамо предуслове за коришћење члана 4 споразума Алијансе, односно консултација свих чланица Алијансе у вези са адекватним одговором“, рекао је он.
Претходно је анонимни званичник НАТО-а изјавио да Алијанса у координацији са пољским властима проучава саопштења о инциденту.
Пољски медији раније су објавили да су две ракете пале на територију Пољске у Лублинском војводству у близини границе са Украјином. У експлозији су погинуле две особе. Власти нису званично потврдиле информацију о паду ракета, нити су навеле чије би то ракете могле бити. Након тога премијер Пољске сазвао је састанак Комитета Савета безбедности.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала