- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Кијев ноћу - Sputnik Србија

УЖИВО Зеленски: Десет милиона Украјинаца остало без струје

Пратите нас
У току је 265. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини. Магазин „Политико“ пише да Стејт департмент већ спрема терен за могуће преговоре Москве и Кијева. Међутим, главни командант украјинске војске Валериј Залужни изјавио је да они не прихватају никакве преговоре, све док се „Русија не повуче са свих заузетих територија“.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:17 15.11.2022
Украјински председник Владимир Зеленски изјавио је да је око 10 милиона Украјинаца остало без електричне енергије након интензивних ракетних напада на објекте енергетске инфраструктуре.
„У многим градовима и областима наше земље поново су на снази ванредна искључења струје. Око десет милиона Украјинаца је без струје. Највише у Харковској, Житомирској, Кијевској и Лавовској области“, написао је Зеленски на Телеграм каналу.
19:58 15.11.2022
Руски ПВО систем оборио је ракету „Точка У“ у Белгородској области. Од повреде гелером преминуо је један мушкарац, а жена је рањена, саопштио је губернатор области Вјачеслав Гладков.
Према његовим речима, на лицу места су хитне службе.
„Такође, у Грајворонском градском округу ПВО је оборио једну ракету. Према прелиминарним информацијама, није било жртава и штете“, додао је Гладков.
19:50 15.11.2022
19:16 15.11.2022
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг подржао је распоређивање мисије ЕУ за обуку украјинских војника, али је нагласио да је Алијанса већ обучила „десетине хиљада“ украјинских војника.
„Подржавам сарадњу у различитим форматима како би се Украјини пружило више могућности за обуку. Поздрављам напоре ЕУ, они ће употпунити напоре савезника НАТО-а који трају већ неколико година. Савезници су појачали овај рад након инвазије на Украјину... Десетине хиљада украјинских војника већ је прошло обуку НАТО-а, што је Украјини омогућило да пружи отпор...“, рекао је Столтенберг пре састанка министара одбране земаља ЕУ у Бриселу.
Министри спољних послова и одбране ЕУ раније су званично покренули мисију за обуку 15 хиљада украјинских војника. Очекује се да ће мисија трајати две године.
19:05 15.11.2022
Сједињене Америчке Државе наставиће да шаљу Украјини војну помоћ, укључујући ПВО системе, изјавио је помоћник америчког председника за националну безбедност Џејк Саливен.
„САД и савезници наставиће да Кијеву шаљу оно што је неопходно за самоодбрану, укључујући ПВО системе. Бићемо уз Украјину колико је потребно“, истакао је он.
Саливен је такође нагласио да Вашингтон осуђује ракетне нападе на Украјину.
19:00 15.11.2022
18:52 15.11.2022
У целој Украјини је током дана испаљено више од 90 ракета, оштећено је 15 објеката енергетске инфраструктуре у различитим регионима, саопштио је заменик шефа кабинета украјинског председника Кирило Тимошенко.
„На територију Украјине испаљено је више од 90 ракета... било је погодака, оштећено је око 15 енергетских објеката, 15 објеката у различитим областима. Због тога сада имамо рестрикције струје у следећим областима и градовима: у граду Кијеву, Виницкој области, Волинској области, Доњецкој, Дњепропетровској, Житомирској, Кијевској, Кировоградској, Лавовској, Полтавској, Ровњенској, Сумској, Тернопољској, Харковској, Хмељницкој, Черкаској, Черновецкој и Черниговској области“, рекао је Тимошенко у коментару за локалне телевизије.
18:07 15.11.2022
Цела Харковска област је без струје, саопштио је начелник обласне војне администрације Олег Сињегубов.
17:51 15.11.2022
17:47 15.11.2022
Због проблема са струјом у Украјини касни један број путничких возова. Кашњења су од пола сата до 40 минута, саопштила је компанија Украјинске железнице.
Како јавља украјинска новинска агенција УНИАН, у прекиду је и рад кијевског метроа.
17:37 15.11.2022
Власти Лавова саопштиле су да је у овом тренутку 80 одсто града без струје, нема грејања и топле воде, а не саобраћа ни електрични транспорт.
17:35 15.11.2022
У Прагу су исцрпљене све могућности за потенцијални даљи смештај избеглица из Украјине, саопштио је градоначелник чешке престонице Зденек Гжиб.
„Данас је одржан састанак Савета безбедности Прага на коме се разговарало о ситуацији са смештајем избеглица из Украјине у граду и могућем пријему нових. Чланови Савета безбедности дошли су до закључка да су све могућности за потенцијални даљи прихват украјинских избеглица у граду већ исцрпљене. С тим у вези поново смо се обратили влади и, конкрено, премијеру Петру Фијалу са захтевом да се организује равномеран распоред избеглица у свим регионима републике“, написао је градоначелник на Твитеру.
Раније је први потпредседник владе и министар унутрашњих послова Чешке Вит Ракушан рекао да је Чешка од 24. фебруара ове године примила око пола милиона украјинских избеглица. Истовремено, према изјавама руководства Прага, петина свих избеглица стигла је у престоницу земље где је смештена.
17:29 15.11.2022
У Украјини су забележени значајни прекиди у раду интернета после ракетних напада, следи из података сервиса „Нетблокс“.
17:20 15.11.2022
Оружане снаге Украјине гађале су град Шебекино у Белгородској области.
Погинуле су две особе, три су рањене, саопштио је губернатор области Вјачеслав Гладков.
17:16 15.11.2022
Украјински медији јављају о експлозијама у Одеси и Николајевској области на југу Украјине.
17:12 15.11.2022
Украјински мобилни оператер „Кијевстар“ саопштио је о прекидима због нестанка струје након ракетних напада широм земље.
„Повремено може доћи до прекида у комуникацијама због гранатирања и нестанка струје“, навео је оператер на Твитеру.
17:03 15.11.2022
У уторак је на територији Украјине извршено 85 ракетних напада, углавном на објекте енергетске инфраструктуре, а очекује се још око 20, саопштио је председник Украјине Владимир Зеленски на свом Телеграму.
Он је додао да је због напада прекинуто снабдевање струјом у многим градовима.
16:46 15.11.2022
Кабинет Зеленског: Ситуација у Украјини критична
Ситуација у Украјини је након нових ракетних удара на објекте енергетске инфраструктуре критична, изјавио је заменик шефа канцеларије украјинског председника Кирил Тимошенко.
„Изведен је још један планирани напад на објекте енергетске инфраструктуре. Ситуација је критична. Највише су погођени центар и север земље. Ситуација у главном граду је изузетно тешка, уводе се специјални распореди ванредног искључења“, написао је Тимошенко на свом Телеграму.
Према његовим речима, „Укренерго“ је принуђен да почне са ванредним искључењима струје ради балансирања енергетског система и спречавања хаварије.
16:36 15.11.2022
Тренутна ситуација са струјом у Кијеву.
16:31 15.11.2022
Борци „Вагнера“ открили украјинске пешадинце код Арјомовска
Борци групе „Вагнер“ су уз помоћ ваздушног извиђања открили концентрисање украјинске пешадије код Артјомовска (украјински назив – Бахмут) и гранатама уништили њихове положаје, јавља дописник Спутњика са лица места.
Он је објаснио да су борци гађали непријатељске положаје из противтенковског бацача граната.
Један од бораца ове групе рекао је да су главни циљеви на периферији Артјомовска индустријска зона и територије уз град.
Припадници групе „Вагнер“ су у понедељак приликом покушаја противнапада украјинских снага код Артјомовска уништили тенк са страном посадом. „Вагнеровци“ су раније почели да пребацују додатне снаге према Артјомовску.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала