- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Научници ствoрили лажну црну рупу

CC0 / Pixabay/Gerd Altmann / Црна рупа у свемиру
Црна рупа у свемиру - Sputnik Србија, 1920, 16.11.2022
Пратите нас
Група истраживача са Универзитета у Амстердаму креирала је аналогну црну рупу у лабораторијском окружењу, која би можда могла открити неке кључне податке о неухватљивом зрачењу које теоретски емитују праве црне рупе.
Према студији објављеној у часопису „Физикал ривју рисерч, тим на челу са Лоте Мертенс створио је једнодимензионални ланац атома који је служио као пут за електроне да „скакућу“ из једне позиције у другу.
Ово им је омогућило да симулирају хоризонт догађаја црне рупе – то јест опсег изван којег догађаји не могу утицати на посматрача, пошто огромна густина црне рупе спречава светлост догађаја да побегне из границе.
Рад сугерише да су научници успели да прате еквивалент Хокинговог зрачења – теоријски ефекат који се можда догодио изван хоризонта догађаја црне рупе због релативистичких квантних ефеката. Ефекат овог лажног хоризонта догађаја произвео је термални помак – али само у одређеним ситуацијама, када се део ланца проширио изван хоризонта догађаја.

„Ово може да отворити тему за истраживање фундаменталних квантно-механичких аспеката поред гравитације и закривљења простор-времена у различитим поставкама кондензоване материје“, наводи се у студији.

Док је Хокингово зрачење сувише слабо да би се правилно детектовало на тренутном нивоу науке, студија отвара могућности да се докаже његова својства стварањем других аналога црне рупе у лабораторијама.
Uma erupção solar - Sputnik Србија, 1920, 16.11.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Уочена соларна змија како клизи по површини Сунца /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала