- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Гласање о судијама Уставног суда Црне Горе 28. новембра, ДФ гласа за све кандидате /видео/

© Фото : Уступљено СпутњикуСастанак парламентарне већине у Црној Гори
Састанак парламентарне већине у Црној Гори - Sputnik Србија, 1920, 16.11.2022
Пратите нас
Предсједница Скупштине Црне Горе Данијела Ђуровић истакла је да је на данашњем колегијуму договорено да други круг гласања за судије Уставног суда буде 28. новембар 2022. године.
Ђуровићева је напоменула да у складу са договором са данашњег Колегијума, очекује присуство свих посланика, како би коначно овом питању посветили пуну пажњу и покушали да га ријеше на добробит грађана и државе.

Гласање о судијама Уставног суда померено на 28. новембар

„Цијенећи неопходност пуне посвећености и потребе присуства свих посланица и посланика приликом гласања о битним тачкама, међу којима посебно истичем друго гласање за судије Уставног суда, данас сам позвала све шефове посланичких клубова како бисмо на Колегијуму разријешили одређене недоумице везане за датум када ћемо се у пленуму о овим питањима изјашњавати. Подсјећам да сам као први могући термин за поновно изјашњавање о кандидатима за судије Уставног суда планирала 22. новембар 2022. године, али се, због обавеза једног дијела посланика коалиције 'Црно на бијело', од истог одустало и договорен је нови термин и то 28. новембар, као први могући датум када се о овој важној теми може гласати“, објаснила је Ђуровић.
Како је додала у саопштењу, поново је сазвала састанак на нивоу предсједника парламентарних партија за петак, 18. новембар, са жељом и намјером да се што прије дође до рјешења, између осталог, и о овом питању које већ дуго оптерећује црногорску јавност.
„Вјерујем да ћемо на поменутом састанку доћи до компромиса када је у питању избор судија Уставног суда и да ћемо на тај начин отворити пут и за рјешавање других питања која блокирају процес приступања Црне Горе Европској унији. То су, као што је познато, комплетирање Судског савјета, избор врховног државног тужиоца, те спровођење изборне реформе. Као предсједница Скупштине, још једном исказујем пуну опредијељеност и одлучност да радим на превазилажењу озбиљне друштвено-политичке кризе у којој се налазимо већ неко вријеме, те у том смислу сматрам да су најављени састанак лидера партија 18. новембра и сједница 28. новембра корак напријед у том правцу“, поручује Ђуровићева.

Мандић: Гласаћемо за све кандидате

На данашњем састанку парламентарне већине донијета је одлука да јединствено дјелују у наредном периоду. Један од лидера Демократског фронта, Андрија Мандић, саопштио је да су на састанку додатно оснажили све одлуке донијете претходних мјесеци.
„Ми смо одлучили да ћемо да дођемо на састанак у петак код предсједнице Ђуровић. Ми ћемо на поновљеном гласању за чланове Уставног суда гласати за све кандидате. Одлучили смо да позовемо опозицију да и они гласају за неке кандидате“, казао је Мандић.
Додао је да је данашњи састанак важан из два разлога:
„Парламентарна већина може да преузме одговорност, други циљ је да међународној јавности, представницима амбасада да и њима пошаље поруку да постоји парламентарна већина и да те добре услуге које нам се нуде, да нас поштеде тих добрих услуга“, рекао је Мандић.
Истакао је да ће заједничко дјеловање услиједити након гласања за избор судија Уставног суда.
„Избор судија ће бити 28. новембра, кад видимо имамо ли функционалан суд доносићемо одлуке везано за законе остале и онај о предсједнику“, казао је Мандић.
Тема састанка у Скупштини Црне Горе била је рјешавање политичке кризе са посебним акцентом на формирање нове Владе с обзиром на то да је Миодраг Лекић већ формално предложен за мандатара. Састанак је сазван на нивоу предсједника партија.
Састанку су присуствовали лидери Демократског фронта (ДФ) Андрија Мандић и Милан Кнежевић, Демоса Миодраг Лекић, посланици Покрета за промјене Бранко Радуловић, Грађанског покрета УРА Милош Конатар, Социјалистичке народне партије Богдан Божовић и Демократа Драган Краповић.
На састанку су били и лидери Праве и Уједињене Црне Горе, Марко Милачић и Горан Даниловић, Радничке партије Максим Вучинић, као и функционер Цивиса Зоран Миљанић.
Скупштинска већина је јуче потписала предлог да се покрене поступак провјере је ли предсједник Црне Горе повриједио Устав одлуком да не предложи Лекића за мандатара.
Грб и застава Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 08.11.2022
РЕГИОН
Ако се опет изгласа Закон о предсједнику, Ђукановић га мора потписати
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала