- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Немачки ловци могу да заштите пољско небо

© AP Photo / Ariel SchalitДва немачка борбена авиона „Јурофајтер тајфун“
Два немачка борбена авиона „Јурофајтер тајфун“  - Sputnik Србија, 1920, 16.11.2022
Пратите нас
Берлин ће ускоро предложити Варшави да снаге Бундесвера патролирају ваздушним простором, изјавио је портпарол Министарства одбране Немачке Кристиан Тиљ на прес конференцији немачке Владе.

„Као хитан одговор на дешавања у Пољској, предложићемо Варшави да појача ваздушну патролу немачким ловцима ‘Јурофајтер’. То може да се реализује већ сутра, ако Пољска то жели. Ловци за ову акцију неће морати да промене локацију, јер авиони могу да полећу из немачких ваздушних база“, рекао је он.

Немачки канцелар Олаф Шолц саопштио је да је Берлину свеједно чија је ракета пала у Пољској, у сваком случају, крива је Русија.
"Одлучили смо да пажљиво истражимо овај удар и насталу штету, па тек онда са поверењем кажемо о каквој се ракети ради, коме је припадала и какви закључци из тога произилазе. Једно је јасно: ма чија ракета била и из било ког разлога пала у Пољску, то се не би догодило да Русија није започела сукоб против Украјине", рекао он телевизији "Велт".
Берлин је у контакту са Варшавом и министарка одбране Немачке Кристина Ламбрехт ће током дана размотрити немачку иницијативу са пољским колегом.
Пољски медији су 15. новембра објавили да су две ракете пале на територију Пољске у близини границе са Украјином. У инциденту су погинуле две особе.
Министарство одбране Русије саопштило је да су руски стручњаци на основу фотографија недвосмислено идентификовали делове ракете која је пала у Пољској као елементе противавионске вођене ракете система ПВО С-300 ваздухопловних снага Украјине.
Пољска војска - Sputnik Србија, 1920, 16.11.2022
РУСИЈА
Званична Варшава признала да је ракета која је пала у Пољску највероватније – украјинска
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала