- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Поништени избори у Берлину који су одржани прошле године

© AP Photo / Markus SchreiberГласање на изборима за немачки Бундестаг
Гласање на изборима за немачки Бундестаг - Sputnik Србија, 1920, 16.11.2022
Пратите нас
Локални избори у Берлину, одржани у септембру прошле године, биће поновљени због хаоса који је на њима владао, одлучио је Уставни суд Немачке.
Избори за градску скупштину Берлина и општинска тела проглашени су неважећим због великог броја неправилности, као што су мањак гласачких кутија и листића, дуго чекање на гласање, па чак и гласање пошто су нека бирачка места затворена и мораће да буду поновљени у року од 90 дана, највероватније 12. фебруара, пренели су медији.
Грађани Берлина тада су гласали и за Бундестаг, али ће бити поновљени само избори за локалне органе власти.
Одлука суда донета је после бројних жалби партија, али и берлинске изборне комисије.
Председница Уставног суда Лудгера Селтинг објаснила је да је одлука донета због превеликог броја нерегуларности и тешких пропуста. Она је казала да су на изборима владали хаотични услови.
Указала је да су бирачи гласали и након што су већ објављени први прелиминарни резултати.
Ово није први пут у историји Немачке да је суд неке изборе прогласио неважећим. То је био случај и 1991, када је суд одлучио да се избори морају поновити због процедуралних грешака.
Понављање избора биће проблем по градоначелницу Берлина из редова СПД-а Франциску Гифеј. Током предизборне кампање Гифеј се залагала за коалицију са ФДП и Зеленима, али је после избора формирала власт са Зеленима и Левицом.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала