- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски дипломата: Инцидент у Пољској - покушај да се изазове сукоб НАТО и Русије

© AP Photo / John MinchilloПрви заменик сталног представника Русије у УН Дмитриј Пољански
Први заменик сталног представника Русије у УН Дмитриј Пољански - Sputnik Србија, 1920, 16.11.2022
Пратите нас
Пад ракете у Пољску је покушај да се изазове директан војни сукоб НАТО алијансе и Русије, изјавио је први заменик сталог представника Русије у Уједињеним нацијама Дмитриј Пољански.

„Постоје покушаји да се изазове директан војни сукоб НАТО-а и Русије који може да има последица за цео свет“, рекао је он.

Додао је да ће на седници Савета безбедности УН, током данашњег дана, инцидент у Пољској бити главна тема расправе.

„Чињенице су важне и управо оне указују да ракетне ударе на Пољску територију није извршила Русија. Друга чињеница - моментална хистерија кијевског режима и позиви да се казни Русија, које су одмах прихватили Пољаци, одавно затровани русофобијом“, нагласио је Пољански.

Истакао је да је за руске бивше западне партнере незамисливо да признају улогу Украјине и Пољске у овој опасној провокацији.
„Међутим, игнорисати чињенице и преписати све Русији је за њих уобичајена ствар. Они не примећују ко гранатира Запорошку нуклеарку. Интересантно је како ће се овај пут извући!“, закључио је Пољански.
Пољски медији су 15. новембра објавили да су две ракете пале на територију Пољске у близини границе са Украјином. Након тога премијер Пољске Матеуш Моравецки је сазвао састанак Комитета Савета безбедности.
Министарство одбране Русије је саопштило да изјаве Пољске о „руским ракетама“ су намерна провокација у циљу ескалације ситуације, руским средствима нису изведени никакви удари у близини украјинско-пољске границе.
Агенција „Асошијетед прес“ је позивајући се на америчке чиновнике саопштила да је ракета, која је пала у Пољску, лансирале Оружане снаге Украјине.
Заставе пољске и Европске уније на згради Министарства спољних послова Пољске у Варшави - Sputnik Србија, 1920, 15.11.2022
РУСИЈА
Пет ствари које треба узети у обзир у вези са инцидентом у Пољској
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала