- Sputnik Србија, 1920
Катар 2022
Светско првенство у фудбалу 2022. године одржава се у Катару, пратите сва дешавања са највећег фудбалског такмичења уз Спутњик спорт.

Како игра Бразил и зашто је Србија „нагазна мина“

© Sputnik / Антон Денисов / Уђи у базу фотографијаДушан Тадић и Нејмар
Душан Тадић и Нејмар - Sputnik Србија, 1920, 16.11.2022
Пратите нас
Свет са нестрпљењем чека први велики дерби на Светском фудбалском првенству и актери ће бити Србија и Бразил, 24. новембра. Појавиле су се и анализе игре Бразила, што би могло значајно да помогне српском тиму, али и комплетној јавности.
Бразил игра у хибридном систему 4-2-4, чија структура зависи искључиво од Нејмара.
У зависности од позиције коју заузме на терену, формација се може променити у 4-3-3 или 4-2-3-1.
Без обзира на то, два крилна играча имају обавезу да шире терен и отварају простор, један нападач прати последњу линију одбране ривала, а Нејмар је играч према чијој кретњи се могу прочитати намере Бразила.
У случају да за ривала има дефанзивну структуру која не брани простор на прави начин, Бразил преусмерава систем на четворицу нападача, са Нејмаром у левом делу терена где тражи или креира простор за дуге дијагоналне лопте из последње линије одбране.
Нејмар има толику слободу и игри да може да користи и простор иза дефанзивних везиста противника, док остали нападачки играчи стварају притисак на класичне одбрамбене фудбалере.
Против дисциплинованих противника са компактном дефанзивном поставком Нејмар преузима улогу класичног нападача и ствара простор између линија, мења формацију екипе и помаже напредак кроз блок ривала.
Када лопта стигне у нападачку трећину, специјалност Бразила је да нападне уске просторе јер им не треба превише поседа да би се креирала опасност јер сваки офанзивац поседује квалитативну предност у 1 на 1 ситуацијама са директним чуварима.
Што се одбране тиче, Бразил се претвара у формацију 4-4-2, брани у високом или средњем блоку, али се поставља питање жеље екипе да има висок пресинг у пријатељским утакмицама, то сасвим сигурно неће бити случај на Мундијалу.
Уколико не буде било ангажовања у средини терена и пресинга, ривал добија много простора на нивоу креативних везних фудбалера који могу лако да продру напред.
Аналитичари процењују да ће Бразил имати велики изазов против Србије јер досад нису имали прави тест пред Светско првенство, осим утакмице против Јапана, што значи да ће Орлови бити изазов за Титеову екипу јер се са таквим ривалом досад нису суочавали.
► Недавно је гост емисије Миљанов корнер био новинар Небојша Петровић који је говорио о Светском првенству.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала