- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Трамп креће ка Белој кући, хоће ли имати препреке и у својим редовима

© AP Photo / Rebecca BlackwellБивши председник САД Доналд Трамп објавио нову кандидатуру.
Бивши председник САД Доналд Трамп објавио нову кандидатуру. - Sputnik Србија, 1920, 16.11.2022
Пратите нас
Након што су америчке демократе успеле да на међуизборима задрже контролу над Сенатом, један део републиканаца оценио је да је за то крив Трамп. Сада, када је бивши председник и званично потврдио да намерава да трчи председничку трку 2024. године, питање је да ли је Трамп републиканцима постао терет или је њихова једина „улазница“ за Белу кућу.
Амбиције да још једном дође на чело САД Доналд Трамп обзнанио је у уторак, на свом имању Мар-а-Лаго, речима: „Моји суграђани, повратак Америке почиње управо сада“.
Међутим, за учешће у председничкој трци потребна му је подршка партије у којој, поред „трамписта”, има и оних који му у заслуге приписују све неуспехе Републиканске странке – од избора за Конгрес током његовог мандата, преко изгубљених председничких избора 2020. године, до изостанка “црвеног таласа” на последњим изборима одржаним у САД за Представнички дом и Сенат.

Трамп - терет или „карта” за Белу кућу

Према речима адвоката и аналитичара Бранка Павловића, Трамповој кандидатури иде у корист чињеница да ће наредне председничке изборе Америка дочекати у великој рецесији, а све већи број људи ће бити „отрежњен” од зашећерених лажи које се пласирају из угла демократског блока против свега што није њихов глобалистички империјализам. Ипак, како каже, велико је питање да ли ће Трамп бити карта на коју ће републиканци играти 2024. године.
„Трамп има ту харизму према значајном броју гласача Републиканске странке, али има и велики број онога што се зове “негативни гласови”. Наиме, он изузетно мотивише супротну страну, која иначе не подржава политику демократа, да ипак изађу на изборе и гласају за демократе, баш због те креиране и неосноване мржње према Трампу. У том смислу је, за разлику од претходне кандидатуре када није било спорно да ће он бити кандидат републиканаца, овога пута та подршка партије упитна”, сматра Павловић.
Он верује да Трампова кандидатура неће проћи глатко, без изазивача из редова његове партије, тим пре јер се појавио Рон Десантис, који је убедљиво победио у трци за гувернера Флориде, државе која је изузетно важна када је реч о председничким изборима.
„Мислим да је Десантис много боља карта за републиканце и да би за странку било много боље да се Трамп одлучио да га подржи, уместо да се сам опет кандидује. У сваком случају, актуелни судски процеси који се воде против Трампа неће бити препрека за његову евентуалну председничку трку, тим пре што ће добијањем Представничког дома републиканаци сада формирати разне комисије за истраге против Бајдена, Бајденовог сина, Хилари Клинтон и других демократа. Имаћемо потпуну какофонију разноразних, загушених истрага и докумената које испливавају на површину и то је нешто што ће ићи на руку Трамповој кандидатури јер неће бити толико у центру пажње, будући да ће се на страни демократа појавити огромна количина прљавог веша”, оцењује Павловић.

Једина нада републиканаца

Спољнополитички уредник часописа „Хрониклс”, историчар др Срђа Трифковић сматра да је, упркос томе што лево-либерални естаблишмент жели да утуви у главу републиканцима да ће пропадати све док се не одрекну Трампа и „трампизма”, бивши председник и даље најбољи избор Републиканске странке.
„Трамп је 2020. године добио више гласова него иједан републикански кандидат икада у историји и не верујем да би ни сада било који „кантри-клуб” републиканац, дакле онај који долази из пословног мејнстрима и за кога би „трамписти” рекли да је републиканац „само по имену” и који се у ставовима не разликује од демократа, остварио бољи резултат. Наравно, демократама је потребна лојална републиканска опозиција која ће легати на руду свих њихових потеза, од политизованог хомосексуализма и трансџендеризма, до глобалног интервенционизма и истовремене ескалације односа са Русијом и Кином, па је јасно да им смета Трамп који ту покушава нешто да промени”, указује Трифковић.
Бивши председник је, додаје наш саговорник, саботажом из редова самог државног апарата и чињеницом да је ФБИ постао приватна полиција Демократске странке, у првом мандату био осујећен да било шта озбиљно постигне, укључујући и његову жељу да побољша односе са Русијом. Међутим, како каже, уколико Трамп уђе у изборну трку као кандидат републиканаца, биће поучен искуствима из претходног мандата.
„Далеко од тога да је Трамп гаранција републиканских неуспеха, напротив, он је једина нада републиканаца не само за изборни успех, већ и за неку супстантивну промену уколико тај успех буде постигнут. У супротном, апсолутно је све једно за кога се гласа јер ако имамо двопартијску сагласност и двостраначје онда ће и даље демократе бити те које диктирају темпо, а републиканци ће то аминовати постфестум”, категоричан је Трифковић.
На питање да ли би Рон Десантис могао покварити Трампове планове за кандидатуру, наш саговорник каже да бивши председник има далеко већу, истински жестоку подршку у редовима странке.
„Није незамисливо да би Десантис могао да се нађе на истом тикету са Трампом, али он сам још увек нема ни изблиза толико изграђену базу ван своје Флориде која би обећавала ентузијазам партијских активиста на терену”, закључује Срђа Трифковић за Спутњик.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала