- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Вучић о ситуацији са гасом: Почели смо да трошимо резерве

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаКомпресорска станица гасовода "Газела" за транспорт руског гаса у ЕУ
Компресорска станица гасовода Газела за транспорт руског гаса у ЕУ  - Sputnik Србија, 1920, 16.11.2022
Пратите нас
Србија је почела да троши резерве гаса јер уговорене количине на дневном нивоу нису довољне да подмире све наше потребе, рекао је председник Србије Александар Вучић после састанка са премијерима Аустрије Карлом Нехамером и Мађарске Виктором Орбаном.
Срећом, захваљујући договору са Мађарском, наше резерве гаса биле су 671 милион кубика, а сада су 650 милиона кубика, каже Вучић и додаје да је постигнут договор са „Булгар гасом“, одакле ће доћи нове количине гаса.
Он се захвалио Мађарској на сарадњи у вези са снабдевањем гасом и рекао да „захваљујући Мађарској можемо да презимимо“.
Вучић је објаснио да, када је струја у питању, захваљујући електранама на гас (Панонске електране, ТЕ-ТО Нови Сад и Панчево) имамо довољно струје и моћи ћемо да „преживимо зиму“, док је не бисмо имали довољно из других извора енергије као што су угаљ, хидроенергија и обновљиви извори.
„Ја сам по природи више песимиста него реалиста, али овога пута желим да кажем да смо се добро припремили. Цена гаса је отишла четири, пет пута на горе у протеклих девет дана. Цена је била 240 долара, јутрос је 1.550. Ми смо куповали јефтиније, а сада кад сви почну да троше резерве, тако ће цена гаса и струје ићи навише. Ми и даље држимо изразиту цену струје и гаса за домаћинства и то је наш начин да помогнемо људима и фирмама“, рекао је Вучић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала