- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Захарова: Резолуција УН о репарацијама Кијеву је правно ништавна

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаПортпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 16.11.2022
Пратите нас
Резолуција која је усвојена у Уједињеним нацијама има антируски карактер, а притом је ништавна с међународно-правне тачке гледишта, изјавила је портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.
Генерална скупштина Уједињених нација је већином гласова у понедељак усвојила нацрт резолуције о надокнади штете Кијеву, претрпљене „услед међународно-противправних дејстава Руске Федерације у Украјини или против ње“. За резолуцију су гласале 94 земље, против је било 14 држава, уздржано 73, а није гласало 11 земаља. Из Кремља је саопштено да то није правно обавезујући документ.
„Без обзира на отворено антируски карактер, усвојена резолуција је ништавна с међународно-правне тачке гледишта, пошто Генерална скупштина УН нема овлашћења, а још мање компетенције за решавање таквих питања. Исто као што нема право да утврђује чињеницу агресије и да проглашава кривцем било коју страну. Све су то прерогативи Савета безбедности УН, одакле, будући да су неспособне за компромисе, западне присталице Кијева марљиво извлаче процес усвајања одлука о питањима у вези са ситуацијом у Украјини и око ње“, навела је Захарова.
Према њеним речима, „када се говорило о неопходности правдања отворене пљачке руске имовине“, формалности у виду уставних овлашћења управних органа УН престале су да брину западне државе.
„Игнорисали су чак и то да је идеја добијања репарације за векове ратова и напада на суверене државе, колонијалне зависности и трговине робљем освежила историјско сећање у многим деловима света“, сматра Захарова.
Према њеној оцени, резултати гласања говоре сами за себе.
„Усвојена резолуција прикупила је најмању подршку од свих које су усвојене током антируске ванредне специјалне седнице. Више од половине држава-чланица одбило је да подржи документ, „руководећи се појмом правде и чврсто бранећи право на суверени пут развоја“.
„Огромна већина оних који су подржали антируски нацрт неће имати никакав утицај на то како ће радити механизми које су покренули. Тек им предстоји да освесте да су средства, чије су незаконито присвајање покушали да одобре, бити искоришћена не за потребе обичних Украјинаца, него за финансирање новог или већ испорученог наоружања ради продужавања крвопролића и повећања броја жртава борбених дејстава у Украјини“, нагласила је Захарова.
Она је додала да Министарство иностраних послова Русије високо цени став држава-чланица које подржавају Повељу Уједињених нације, а које не само да нису подржале документ, него су инсистирале на дискусији у Генералној скупштини пре његовог усвајања, супротно првобитним плановима аутора.
„Заслужује поштовање и растуће одсуство жеље држава Покрета несврстаних да гласају у корист таквих одиозних иницијатива“, додала је Захарова.
Русија је иступила против усвајања документа, саопштивши да нацрт резолуције „није правно заснован“ и да представља „ништаван покушај да се легализује оно што се не може легалисати с тачке гледишта међународног права“. Стални представник Русије при УН Василиј Небензја изјавио је на седници да западне земље теже да користе суверена средства Русије која су блокирале како би наставиле да испоручују и како би платиле већ испоручено оружје Кијеву и такву могућност назвао „неприкривеном пљачком“. Представник Русије је упозорио да усвајање резолуције може попут бумеранга да се врати њеним иницијаторима и да ће „таква одлука само довести до јачања нестабилности и напетости у свету“.
Генерална скупштина Уједињених нација - Sputnik Србија, 1920, 15.11.2022
РУСИЈА
Кремљ о земљама које нису гласале за антируску резолуцију у УН: То су суверене државе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала