- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

„Песмом пишемо историју“: Концерт и изложба у Руском дому

© Фото : Уступљено СпутњикуКонцерт и изложба „Песмом пишемо историју“
Концерт и изложба „Песмом пишемо историју“ - Sputnik Србија, 1920, 17.11.2022
Пратите нас
Концерт и отварање изложбе „Песмом пишемо историју“, о хору словенске песме ,,Лучинушка“, одржаће се у петак 18. новембра, у 19 часова у Галерији Руског дома у Београду.
Године 1972. на Одсеку за славистику Филолошког факултета Универзитета у Београду професор руског језика и историје руске културе Андреј Тарасјев окупио је групу студенткиња које су песмом испуњавале време између часова. Неретко су се окупљали у професоровом кабинету и полако су се та дружења завршавала књижевним вечерима и песмом.
Врло брзо, неформална група од 19 девојака прерасла је у хор, који су у прво време искључиво чиниле студенткиње Славистике. Циљ хора био је да се кроз неговање музичке традиције словенских народа, да што боље савладају језик, културу и књижевност народа чији су се језици студирали, а уз то да се олакша и занимљивијим учини и само студирање.
Хор се првобитно звао „Ивушка“, по истоименој песми, али је убрзо променио име у „Лучинушка“. Реч луч у свим словенским језицима означава бакљу, ватру, светлост.
Хор ове године прославља пола века деловања и може се похвалити многобројним турнејама по Србији и иностранству.
Улаз у Руски дом у Београду. - Sputnik Србија, 1920, 22.10.2022
РУСИЈА
„Из Русије с топлином“: Руски домови у Европи отварају своја врата да се грађани греју током зиме
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала