Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Због насиља у школама: Позив да наставници и учитељи у Србији добију статус службених лица

© AFP 2023 / MYCHELE DANIAUШтрајк просветара
Штрајк просветара - Sputnik Србија, 1920, 17.11.2022
Пратите нас
Унија синдиката просветних радника Србије (УСПРС) поново је данас апеловала да се просветним радницима да статус службеног лица, због све чешћег насиља у школама.
У саопштењу, које је потписала председница УСПРС Јасна Јанковић наводи се да се, упркос свим апелима и анализама да непоштовање учитеља у свим нивоима образовања води гажењу традиције, а пре свега породичних вредности, дошло до тога да се свакодневно суочавамо са гнусним сценама насиља.
"Оне нису само вербалне, јер смо као друштво већ прихватили ружне речи и вређање, као начин комуникације, сада су песнице постале једини језик", упозорила је Јанковић, наведећи случајеве професорке у Младеновцу пре неколико година или колегинице у Трстенику ових дана.
"Деца добијају јасну поруку да им се ништа неће десити, осим славе на друштвеним мрежама, а наши наставници се боје за здравље и живот", додала је она.
Каже и да је Унија више пута тражила промене образовних закона и правилника, инсистирала да се проблеми решавају, давала предлоге, водила кампању Стоп насиљу у школама, јер, истиче, погубно понашање омладине према вршњацима, наставницима, као и наставника према ученицима, води у заједничку пропаст.

"Инсистирамо на статусу службеног лица и хитној промени законских регулатива", наводи се у саопштењу.

Подсетимо, друштвеним мрежама данима кружи снимак на ком се види како ученици једне средње школе у Србији малтретирају професорку и извлаче столицу на којој седи.
Школа – илустрација - Sputnik Србија, 1920, 17.11.2022
СРБИЈА
Директор школе у Трстенику: Ђаке који су малтретирали и снимали професорку чекају адекватне казне
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала