Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

„Спречен Куртијев паклени план“: Београд објаснио нови потез Српске листе

© Sputnik / Лола ЂорђевићДиректор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић
Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић  - Sputnik Србија, 1920, 17.11.2022
Пратите нас
Одлука представника Српске листе да данас у приштинском парламенту изврше техничку верификацију својих мандата никако не значи враћање Српске листе у приштинске институције, изјавио је Спутњику директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић.
Петковић је истакао да све остаје онако како су Срби у закључцима од 5. новембра јасно и гласно рекли — да нема повратка у приштинске институције док се не повуче противправна одлука Приштине о пререгистрацији и док се не формира Заједница српских општина.
„Разлог верификације мандата посланика Српске листе искључиво је тај што смо дошли до најновијих сазнања да Курти спрема паклени план освете српском народу на Косову и Метохији. Наиме, Куртијев план је био да места која су загарантована за представнике Српске листе попуни са оним Србима који подржавају Приштину и Куртија, а не Београд и српски народ на Косову и Метохији. Реч је о листама Рашића, Петковића и Раде Трајковић које су апсолутно минорне и за које је на последњим изборима на КиМ гласало између 0,17 и 0,05 одсто српског народа. Реч је о представницима политичких партија које су на нивоу статистичке грешке“, казао је Петковић.
Да би се спречио тај сценарио, извршена је техничка верификација мандата од стране посланика Српске листе, рекао је Петковић, напомињући да су ти посланици одмах напустили скупштину и неће се у њу враћати.
„То је искључиво урађено у циљу како би се задржала та места да Курти не би кренуо са пакленим планом промене тзв. устава Косова којим су загарантована одређена права српском народу на КиМ. Пре свега, кренуо би одмах у промену тзв. члана 144 који омогућава управо српској заједници, односно Српској листи која је до сада била у скупштини да спречи доношење антисрпских закона“, објаснио је Петковић.
Тај 144 члан је био готово најјаче оружје у рукама посланика Српске листе, јер без дупле већине, односно без већине гласова и од стране посланика Српске листе, нема доношења оних закона који би ишли на руку Приштини.
„Уколико би се остварио сценарио да у тим посланичким клупама седну Рашићеви људи, Рада Трајковић, људи Славише Петковића који немају никакав легитимитет и за које готово нико није гласао на КиМ догодило би се да Курти одмах крене у промену устава и члана 144 где би одузео то најјаче оружје које има Српска листа и представници српског народа на КиМ“, указао је Петковић.
Курти би, наставио је Петковић, одмах кренуо да одузима право Србима кроз доношење закона о виталном интересу, тако што би укидао српске општине, нарочито јужно од Ибра, укинуо српски језик као службени језик, укинуо кључ гласања по принципу дупле већине, што би могао да формира војску тзв. Косова и не би имао више никакве препреке да крене у формирање „велике Албаније“.
„Садашњи њихов устав каже да Косово не може да се придружује другој држави, а уколико би имали Рашићеве људе, Раду Трајковић и људе Славише Петковића, могли би то да промене и уђу у процедуру стварања ‘велике Албаније’“, рекао је Петковић.
Директор Канцеларије за КиМ је указао да би променом виталних закона о заштити културног наслеђа, Приштина сво српско наслеђе назвала косовским и да би, између осталог, било доведено у питање опстанак и положај Српске православне цркве на КиМ.
Петковић је истакао да су представници Српске листе одлуком да верификују мандате сачували опстанак и останак на Косову и Метохији и показали да је једини прави циљ Српске листе да буде брана свим антисрпским потезима Приштине и Аљбина Куртија.
„Овим потезом осујетили смо покушај новог терора над српским народом на КиМ“, закључио је Петковић.
Девет посланика Српске листе данас је у Скупштини Косова технички верификовало своје мандате  - Sputnik Србија, 1920, 17.11.2022
СРБИЈА
Нови српски посланици положили заклетву у Приштини - објаснили разлог тог маневра
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала