- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

У Атини се одржава митинг поводом 49. годишњице антифашистичког устанка /видео/

© AFP 2023 / ARIS MESSINISДемонстранти и студенти на протестима у Атини
Демонстранти и студенти на протестима у Атини - Sputnik Србија, 1920, 17.11.2022
Пратите нас
Око 7,5 хиљада полицајаца ангажовано је на чувању реда у грчкој престоници због обележавања 49. годишњице протеста студената Политехничког института у Атини, коју су трупе фашистичке хунте „црних пуковника“ брутално угушиле 17. новембра 1973. године, преноси грчка телевизија „ЕРТ 1“.
У пуној приправности је возило са воденим топон, као и јединице специјалних снага које су већ окружиле америчку амбасаду.
У центру Атине саобраћај је ограничен од поднева. По налогу полиције, у 15 часова по локалном времену станица метроа „Мегаро Мусикис“ („Палата музике“) код америчке амбасаде затворена је за улазак и излазак путника, у 16.30 затварају се централне станице „Синтагма“ код грчког парламента и „Евангелисмос“. Возови ће кроз ове три станице пролазити без заустављања.
Колоне демонстраната иду ка амбасади САД у знак протеста због америчке подршке војној диктатури у Грчкој 1967-74. године.
Демонстранти узвикују: „Американци даље од наших граница“, „Американци су убице народа“ и „НАТО ─ напоље заједно са својим базама“.
Сваке године 17. новембра у земљи се сећају јунаштва студентске омладине, која је прва започела организовани отпор режиму диктатора Јоргоса Пападопулоса шест година након што је преузео власт 1967. године. Не верујући обећањима хунте да ће започети демократски процес, студенти су тражили слободне изборе на универзитетима и укидање војних контролора на универзитетима. Прве мирне демонстрације омладине угушила је полиција. Тада су се студенти забарикадирали у Политехничком институту и одбили да напусте зграду.
По наређењу диктатора, тенкови су 17. новембра разбили капије института у који су затим упали војници и жандарми. Резултат сукоба са побуњеним студенатима био је трагичан: 24 мртвих, 128 тешко повређених и више од хиљаду лакше повређених. Тачни званични подаци још увек нису објављени.
На годишњицу студентског устанка у Грчкој се скоро сваке године сукобљавају млади људи и анархисти са полицијом. Хиљаде полицајаца излази на улице како би спречили инциденте у центру престонице. Њихов главни задатак је да спрече могуће ексцесе током традиционалног марша представника левичарских партија и покрета до америчке амбасаде у Атини у знак протеста против америчке подршке војној диктатури у Грчкој 1967-74. године.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала