- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Вучић: У петак ће појефтинити бензин и дизел

© Sputnik / Лола ЂорђевићБензинска пумпа
Бензинска пумпа - Sputnik Србија, 1920, 17.11.2022
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће у петак појефтинити и дизел и бензин на пумпама у Србији и додао да је изненађен колика је јуче била потрошња гаса, када је напољу било 15 степени.
"Људи углавном сматрају да је нормално да имају струју, ниску цену струје, не тржишну, не ону коју плаћају свуда у Европи. Сматрају да је нормално да имају увек гас. То што је рат, рат је негде далеко, није овде код нас. Морате да нам обезбедите гас и нафту. Сутра ће појефтинити и дизел и бензин на нашим пумпама, али једноставно некада се тако погоди да су котацијске цене ниже", рекао је Вучић одговарајући на питања медија после Регионалне конференције "Могућности улагања у обновљиве изворе енергије на Западном Балкану".
На питање какава је ситуација са производњом струје , увозом и депонијама угља и да али имамо ралога за бригу, хоће ли бити довољно струје, председник је одговорио да људи углавном нису заинтересовани за проблеме у енергетици.
"Јуче смо потрошили 11 милиона кубних метара гаса, а када сам питао дајте ми комплетну анализу да видим како је то могуће и ако напамет знам све податке, ипак нисам у стању да вам објасним. Јуче смо само из нашег складишта у Мађарској потрошили 2,6 милиона кубних метара гаса из резерви", казао је председник.
Додао је да то све говори да се уз велике припреме, рад и велика улагања, у које је било укључено и Министарство финансија и људи који су се тиме на дневном нивоу бавили, успело да обезбедити да људи на дневном нивоу имају и стује и гаса, да имају претопле станове.
"Нико неће џемпер да обуче, не постији човек који ће у оделу, џемперу и дуксу да хода по свом стану иако су температуре по 22 , 23 и 25 степени, а не као у Европи 20 степени"; рекао је председник и додоа да нико то неће да каже.
Он је додао да се Србија суочава и са додатним проблемима што је изнео и на панелу и истакао да је на конференцији речено да у Норвешкоја имају 800 мини хидроцентрала, а у Србији нема ни 100.
"Они луди и глупи, а ми много паметни. Они не чувају животну средину, а ми чувамо. И све је то тако код нас. Да сам их послушао да смо укинули руднике угља, не бисмо имали струје уопште. Да нисмо изградили гасовод опет не бисмо имали струје. Да вам не објашњавам да данас зависимо од панонских електрана, термоелектране топлане Нови Сад, термоелектране топлане Панчево , Сремска Митровица", рекао је Вучић.
Поновио је да је разумљиво да се суочавамо са великим проблема.
"Када чујете да 15. новембра на 15 степени потрошите 11 милиона кубних метара гаса, притом морате из складишта да извучете 2,6 милиона то је многим земљама дводневна потрошња, а нама је то само мали део дневне потрошње, а то кошта. Гас је опет преко 1000 долара са транспортним трошковима, са трејдерима и са свим осталим рачунајте 1500, па ви израчунајте колико трошите", казао је председник.
" Помножите то са 30 дана то је 90 милиона, па пута пет, то је 450 милиона евра само на то. И то све мора држава да плати, јер народ не плати", казао је председник.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала